Nå er det reell EU-debatt i Norge.

Denne uken kom den siste utgaven av Sentios EU-måling, på oppdrag fra Nationen og Klassekampen (Begge bak betalingsmur).

En tredel av det norske folk sier ja. Litt over 40 prosent sier nei, noe som er det laveste siden 2005. Antallet usikre velgere øker, og hver fjerde nordmann er nå usikker på EU-spørsmålet.

Det betyr at vi nå har en helt reell EU-debatt i Norge. At gruppen usikre velgere har vokst er forutsetningen for videre vekst for Ja-siden.

At mange velgere er usikre er heller ikke underlig. Fraværet av opplyst debatt har vedvart lenge. Læreplaner og pensum i skolebøkene formidler knapt moderne europeisk samfunnskunnskap. At mange velgere oppgir å være usikre er et sunnhetstegn.

Et sunnhetstegn er også oppslutningen blant de unge: Blant velgere under 30 år sier 41 prosent ja til medlemskap, 25 prosent sier nei, og 34 prosent svarer vet ikke.

Vi opplever også at flere av dem som svarer ja ikke lengere nøyer seg med å svare ja. Flere engasjerer seg og Europabevegelsens medlemsmasse har vokst med nesten 50 prosent siden valget i USA. I år ser det ut til at vi vil passere 7000 medlemmer. Vi har allerede det høyeste medlemstallet i dette århundret.

Island skal i løpet av to år ha en folkeavstemning om hvorvidt de skal søke om medlemskap. Det er nå også et klart, voksende og vedvarende flertall for EU-medlemskap i Storbritannia.

Europabevegelsen har de siste månedene kjørt en kampanje under slagordet «tryggere sammen.» I en stadig mer usikker og skremmende verden søker menneskene trygghet i fellesskap. Fordi det er vår natur.

Europabevegelsen er klare til å løfte EU-debatten videre.

Forrige
Forrige

Ukrainakampanjen 2025

Neste
Neste

Vil du bli praktikant for Europabevegelsen?