– Vi må stå sammen

Henny

– Det er viktig at de gode kreftene står sammen, sier Henny Andenæs. Etter å ha vært medlem av Europabevegelsen i en årrekke har hun klare meninger om hvorfor europeisk samarbeid lønner seg.

Vi tok en prat med den tidligere kontorsjefen i Forbrukerrådet for Oslo og Akershus for å få vite mer om hennes engasjement, hvilke saker hun er opptatt av og hva hun mener er de største utfordringene Europa og EU står ovenfor i dag. Gjennom sitt 88 år lange liv har hun gjort seg opp mange fornuftige tanker rundt disse temaene.

Fra nei til ja
Men det er ikke slik at Henny alltid har vært en overbevist tilhenger av norsk medlemskap i EU. Tvert imot var hun tidligere kritisk til norsk medlemskap i unionen.

– Jeg stemte nei i den første folkeavstemningen om EF-medlemskap i 1972. Det var i frykt for at Norge skulle miste råderetten over egne ressurser. Jeg var bekymret for at utenlandske selskaper skulle ta over. Men dette synspunktet endret seg, og jeg så hvor viktig det er at gode krefter kommer sammen for å løse felles utfordringer. Og her mener jeg det er spesielt viktig at vi står sammen med våre nordiske naboer. Jeg ser ingen motsetninger mellom godt nordisk samarbeid og EU-medlemskap.

Flere utfordringer
På tross av sin tro på europeisk samarbeid ser Henny at Europa står overfor flere store utfordringer. Spesielt er det borgerkrigen i Ukraina, de økonomiske problemene i Hellas og oppblomstringen av antidemokratiske bevegelser og ytterliggående partier som uroer.

– Det er skremmende å se at ytterliggående partier for rotfeste så nært som oss som i Sverige. Det samme ser man også i Ungarn. Det er skumle signaler. Da er det viktig å mobilisere for å kjempe mot dette, og der burde Norge også være med.

Sikker på norsk EU-medlemskap
Selv om norsk EU-medlemskap ikke er et veldig aktuelt spørsmål nå for tiden, er Henny ikke i tvil om hvor Norges fremtid ligger. – Jeg er sikker på at vi en dag blir medlem av EU, sier hun.

Og til andre har et hjerte som banker for Europa og europeisk samarbeid er oppfordringen klar: – Det er bare å melde seg inn i Europabevgelsen. Europeiske spørsmål vil alltid være aktuelt.

Vi i Europabevegelsen sier mange takk til Henny for at hun ville ta en liten prat med oss. Vi er veldig glade for å ha så fornuftige og engasjerte medlemmer som henne.

You may also like...