Valg 2015

Europabevegelsen ønsker med dette prosjektet å rette fokus på rettigheter EU/EØS-borgere har, spesielt stemmerett ved lokalvalget i Norge i 2015. Hensikten med tiltaket er å fremme de demokratiske rettighetene individer får gjennom mulighet til å delta i valg.

POLSKI   ENGLISH

I 2015 kan alle utlendinger over 18 år og som har bodd i landet i mer enn tre år stemme ved fylkes- og kommunevalget. Likeså kan nordmenn stemme ved valg i europeiske land.Initiativ

Gjennom 2015 er det flere valg i Europa hvor millioner av mennesker får anledning til å være med på forme sin hverdag og de politiske regimene som styrer på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. Europabevegelsen ønsker å synliggjøre hvordan EU og Europa preger hverdagen i Norge, også ved valg, og vice versa.

I løpet av august og september kommer artikler på norsk, engelsk eller polsk om hva de ulike demokratiske rettighetene er i de forskjellige landene og hva er viktig for de som skal stemme.

 

Hvordan stemme ved det norske valget (POLSKI) (ENGLISH)

Innvandrerstemmene i Norge 2015 (POLSKI) (ENGLISH)Print

Norske stemmerettsregler (POLSKI) (ENGLISH)

Nordiske stemmerettsregler (POLSKI) (ENGLISH)

Stemmerett i EU (POLSKI) (ENGLISH)

Stemmerett og EØS-avtalen (POLSKI) (ENGLISH)

Stemmerett for nordmenn i ulike EU-land (POLSKI) (ENGLISH)

 

 Les intervju med forskjellige innvandrere i Norge

Dobrila Radulovic

Dobrila Radulovic

 

-Det er ikke så store forskjeller mellom partiene i Norge
Dobrila Radulvic har vært i Norge i nesten 20 år og som mange nordmenn vet hun ikke hva hun skal stemme enda.

 

 

Aga Sadlowska - Foto av Hans Kristian Thorbjørnsen

Aga Sadlowska –
Foto av Hans Kristian Thorbjørnsen

 

-Norge har en inkluderende politisk kultur
-Her er det bare å dukke opp og være aktiv, så er man med. Avstanden mellom folk og politikk er forsvinnende liten, forteller Aga Sadlowska, kandidat for Oslo Høyre.

 

 

 

Gülay Kutal

Gülay Kutal

 

-Selvfølgelig må man bruke stemmeretten
-Avstanden mellom folk og politikere er liten, man er i realiteten bare en epost unna, sier Gülay Kutal, kandidat for SV i årets valg.

 

 

Kiriaki P. Samuelsen

Kiriaki P. Samuelsen

 

-Norskkurs for alle innvandrere er neppe en vinnersak
På slutten av 70-tallet fulgte Kiriaki P. Samuelsen den store kjærligheten og flyttet fra Hellas til Norge. Her har hun bodd i nær to tredjedeler av sitt liv og her vil hun nok bli.

 

Catharina Jessen Ratenburg

Catharina Jessen Ratenburg

-Ingen bør ha noen unnskyldning for ikke å stemme
Catharina Jessen Ratenburg (30) er opprinnelig fra Danmark. Etter litt lengre opphold i Jakarta og New York har hun nå endt opp i Norge og jobber som prosjektleder i Multi-Support.  -Dette er det første landet, hvor jeg har bosatt meg for alvor med hus, bil, fødselsnummer, bankkonto og så videre.