Utdannelse – så enkelt det er blitt…

Det er mye man kanskje ikke tenker over når man drar på utveksling, for det er så mye å tenke på. Er studiet godkjent i Norge? Hva er alle fristene for søknadene? Hva er Erasmus egentlig? Hvordan skriver man leiekontrakt i utlandet? Hva trengs for å overføre leia til en utenlandsk bank? Hva dekker reiseforsikringen?

Hver skole har sin egen sjekkliste — det er faktisk litt i overkant!

Derfor er det bra at felleseuropeisk samarbeid faktisk har gjort det enklere å studere. Et eksempel på ECTS, et felles system for å sammenligne karakterer på tvers av landene i Europa. For å kunne jobbe med det man utdannet seg til må graden bety det samme i alle landene. Siden 1998 har Norge og 45 andre land i Europa jobbet med nettopp dette.

Det er fort gjort å ta sånt for gitt. Sommerens snakkis var Brexit, da Storbritannia gikk til folkeavstemning om å gå ut av EU. Grovt sett stemte eldre på ‘Leave’, mens unge stemte ‘Remain’. Det var veldig mange flere eldre som stemte enn unge. Hadde ungdom i Storbritannia visst hva de takket nei til ved ikke å gå til stemmeurnene, hadde de kanskje ikke blitt hjemme.

Studere i EuropaFor all del, det er forståelig. Det er mye i livet vi tar for gitt. Det mange ting i hverdagen vår som bare er der, likefremt og fint, uten at vi tenker nevneverdig på hvorfor. For eksempel å bevege seg på tvers av land, eller kunne bestille noe på nett fra et land og få det levert hjemme i sitt eget.

Men selvfølgeligheten av at europeiske land samarbeider for å gjøre hverdagen og livene våre enklere er skjør. Sånt krever at man hele tiden går inn for å finne kompromisser og felles løsninger. Europas nasjoner har brukt århundrer på å bygge opp egne utdanningssystemer – nå utgjør disse forskjellene hindre for europeisk ungdom til å ta den utdannelsen de ønsker, hvor de ønsker.

Det å kunne reise fritt, studere, få en jobb og kjæreste, og å slå seg ned hvor man vil — dét er ganske hyggelig egentlig. Og skulle man synes det er vanskelig med for eksempel å lære seg språket dit man reiser så ordner Lånekassen med stipend til det. Kjekt!

Det blir enklere. Da er det kanskje ikke så rart at over 17 000 norske studenter tar turen ut i Europa.

Hardt arbeid mellom mange land i flere år gir altså resultater. Og det bør vi jo ikke ta for gitt. Er du enig i at dette er noe som er verd å kjempe for, bør du tenke på å bli medlem i Europabevegelsen. Vi jobber for å få mer europeisk samarbeid og gi folk enda flere muligheter.

Bli medlem da vel!

Studier i Europa

Over 17 000 norske studenter tar utdannelse i Europa.Les mer om dine muligheter. http://www.europabevegelsen.no/utdannelse-i-europa/Europeisk samarbeid gjør utdanning lettere.Støtt Europabevegelsen for mer europeisk samarbeid.http://www.europabevegelsen.no/gi-bidrag/

Publisert av Europabevegelsen Fredag 2. september 2016