Svekket Merkel vinner gjenvalg

Oppsummering fra Europabevegelsens tyske valgvake.

Det ble stille da resultatene kom kl 18:00 søndag kveld. Både i Bergen og i Oslo arrangerte Europabevegelsen valgvake og debattmøte i anledning valg til det tyske parlamentet – Deutscher Bundestag. Møtene hadde på hver sin kant forløpet seg livlig, til dels i glede av et godt gjennomført sykkel-VM i Bergen og til dels av munterheten som hadde preget de innledende debattene på Kulturhuset i Oslo. Da valgresultatene kom ble munterheten stille og sjokket stort.

Både de konservative og sosialdemokratene gikk kraftig tilbake ved dette valget og gjorde sine verste valg i moderne tid. Martin Schulz har ledet sosialdemokratiske SPD til et katastrofevalg av 20.5% og Angela Merkels konservative CDU/CSU har falt fra 41,5% til 33 %. Samtidig har Alternative für Deutschland (AfD), det nyeste partiet, langt ute på høyresiden i politikken, gjort et meget godt valg med hele 13%. Fintellingen pågår fortsatt og tiendedelene flyttes til stadig, men jordskjelvet merkes for det. De høyreekstreme er blitt tredje største parti.

Det har lenge ligget i kortene at Merkel fortsetter som kansler, og spenningen har dreid som om hvem hun skal danne regjering med. SPD hadde tidligere varslet at et svakt valgresultat ville føre partiet ut av regjeringen som den juniorparten de er per dags dato. Med det tyske «kravet» om flertallsstøtte i parlamentet, i kombinasjon med at ingen – absolutt ingen – partier vil samarbeide med AfD, er det kun et reelt alternativ igjen, den såkalt Jamaica-koalisjonen. Dette vil være en et trekløver av CDU/CSU, med de Grønne på den ene siden og de liberale FDP på den andre siden. Navnet Jamaica får disse tre på grunn av partifargene grønn, svart og gul, som er de samme fargene som flagget til nettopp landet Jamaica.

I Bergen kommenterte Georg Picot, førsteamanuensis ved Institutt for sammenliknende politikk ved UiB, at en «Jamaica-koalisjon» fremstår som et reelt alternativ, nettopp fordi Schulz og sosialdemokratene (foreløpig) har sagt de vil trekke seg fra regjeringssamarbeid. I Oslo gjorde Kate Hansen Bundt fra Den norske Atlanterhavskomiteen de samme refleksjonene. Men det vil ta tid å få på plass en felles plattform og ny regjering. Forrige gang, i 2013, tok det 9 uker. Denne gangen vil det trolig ta lenger tid da de tre partiene er ganske forskjellige i saker som miljø og finanspolitkk – blant annet.

Heldigvis for de av oss som er europeere av sinnelag blir det neppe store endringer i europapolitikken i Tyskland, selv om Alternative für Deutschland vil gjøre hva de kan for å skape splid i landet og bryte opp et forent Europa. Det er muligens 13 % støtte til AfD, men det er også 87 % støtte til et fortsatt europeisk samarbeid. Men det er ikke til å stikke under en stol at der Schulz og Merkel var nære er det større avstand mellom partene i Jamaica-koalisjonen. Hvor det hele vil ende kan ingen si.

Les mer og valget i Bergens TidendeStavanger AftenbladAftenpostenThe Guardian og DN.

Europabevegelsen hadde gleden av å samarbeide med Den norske Atlanterhavskomiteen og tankesmien Agenda på valgvaken i Oslo, og med Europeisk Ungdom på valgvaken i Bergen.

Tysk innenrikspolitikk til debatt med Axel Berg, Kate H. Bundt og Eirik Sætre.

Tysk innenrikspolitikk til debatt med Axel Berg, Kate H. Bundt og Eirik Sætre.

God stemning på valgvake før resultatene.

God stemning på valgvake før resultatene.

You may also like...