Trygg trafikk med EU

EU har bestemt at fra 2018 skal alle nye biler selges med eCall, et system som ringer nødnummeret automatisk dersom du er i en ulykke.

safetyOm man er bevisstløs eller er i sjokk etter en ulykke kan det ta lang tid før man får ringt etter hjelp. Med eCall som standard utstyr trenger man ikke lenger bekymre seg for den biten. Bilen ringer selv og oppgir hvor den er og at det har vært en ulykke. Dermed vil responstiden for nødtjenestene bli redusert med opptil 50 %. Det kan redusere antall skadde og drepte i trafikken med mellom 5 til 10 %. I tillegg kan systemet brukes til å ringe manuelt, dersom man for eksempel mister telefonen eller ikke har strøm på batteriet.

Det kommer sikkert ikke som noen overraskelse at EU er viktig for trafikksikkerheten vår. eCall ringer 112, det europeiske nødnummeret. Euro NCAP-testen er med på hver eneste bilreklame som skryter av hvor trygg bilen er, og EU-kontroll er en jevnlig affære for norske bileiere. Det skaper trygghet å vite at de andre bilene på veien skal oppfylle en hel rekke krav. Og tenk: om ikke lenge blir kanskje førerløse biler normalen, heller enn science fiction som det lenge var. Det skjer ikke uten at enorme ressurser går med til å sikre at bilene er smarte og trygge nok.

EU fungerer som en motvekt til store, multinasjonale selskaper. Alene ville for eksempel ikke Norge eller Irland kunne kreve at biler skulle kunne ringe nødnummeret, eller at busser skulle kunne knele. Når europeiske land står sammen blir saken en annen. For å kunne få tilgang på det europeiske markedet må bilprodusentene føye seg etter strenge europeiske regler. Vi forbrukere får makt til å forhandle og å sette krav. Dermed gir samarbeidet mellom europeiske land en tryggere og enklere hverdag for oss som er trafikanter, både myke og harde.

Trafikksikkerhet er bare ett eksempel. Europeiske land har funnet felles løsninger gjennom EU på de aller fleste politikkområder. Men på en rekke områder trenger vi fortsatt å finne bedre løsninger. Norge er ikke medlem av EU, og har omtrent ingenting å si på hvordan disse løsningene skal se ut. For de virkelig store problemene, som flyktningkrise, global oppvarming, og krig, vi samarbeide. Det er del av løsningen.

Dette er slik Europabevegelsen tenker. Samarbeid gir mening for oss, selv om det ofte fører til kompromisser som ikke alle blir glade for.

Dersom denne tanken appellerer til deg også, kan det hende du burde bli medlem hos oss.

You may also like...