The House has it

Mens den britiske statsminister Theresa May er på vei til USA for å treffe sin «buddy(?)» Donald Trump for blant annet å diskutere en US-UK handelsavtale, la hennes regjering fram lovforslag til brexit som skal behandles i både Underhuset og Overhuset.

Se mer

Kommentar ved Knut Arne Sanden, LO-kontoret i Brussel, utgitt 27. jan., 2017

Lovforslaget har ligget klart en stund i påvente av at britisk Høyesterett skulle avgjøre hvorvidt parlamentet skulle få lov å ha et avgjørende ord, før den britiske søknaden om utmelding av EU blir sendt i slutten av mars. Det hadde en lavere domstol allerede bestemt, men likevel anket regjeringen saken til Høyesterett. Nå foreligger lovforslaget og som ventet ble det ganske kort. Særdeles kort viser det seg – det er på 137 ord. Snauere kunne det neppe bli med mindre det skulle vært en tvittermelding på 140 tegn.

Se lovforslaget her

Og se dommen fra britisk Høyesterett her

De færreste tror at parlamentet vil dra ut behandlingen. Opposisjonen, i form av Labours gruppe, kommer i hovedsak til å stemme for, i tråd med det deres partileder Jeremy Corbyn har sagt. Det forventes et tilleggsforslag som skal fortsatt sikre britiske arbeidstakere samme arbeidsrettsbeskyttelse de i dag har i kraft av EU-direktiver.

Det er kun i det lille liberale partiet det finnes noen tilhengere som kan tenkes å stemme mot utmelding, samt en og annen Tory. Men det skotske selvstendighetspartiet med sine 57 medlemmer vil nok la høre fra seg. Høyesterett sa at hverken den skotske, walisiske eller nordirske parlamentsforsamlingen skulle få si noe i sakens anledning. Deres førsteminister Nicola Sturgeon sier at en ny folkeavstemning om uavhengighet kan bli nødvendig.

Sturgeons reaksjon her (videoklipp) og – hun er skuffet

 

Knut Arne Sanden
LO-kontoret i Brussel

You may also like...