-Selvfølgelig må man bruke stemmeretten!

-Avstanden mellom folk og politikere er liten, man er i realiteten bare en epost unna, sier Gülay Kutal, kandidat for SV i årets valg.

Gülay Kutal (52) er ingeniør fra Istanbul i Tyrkia. I 1984 kom hun til Norge for å ta videre utdannelse ved universitet i Oslo innen informatikk. Etter endt utdannelse jobbet hun først som programmerer, men hun avanserte fort til lederstillinger på arbeidsplassen.

Etter mange år i ulike lederstillinger ved forskjellige arbeidsplasser i privat sektor jobber hun nå som seksjonsleder i Sykehuspartner. I tillegg er hun aktiv i politikken og sitter i bystyret i Oslo som representant for partiet SV.

Gülay Kutal

Gülay Kutal

Å være aktiv i samfunnslivet har vært en naturlig del av Gülays liv. Tyrkia opplevde et militærkupp i 1980 og etter det var det demokratisk tomrom i Tyrkia en god stund. Hennes samfunnsengasjement kom derfor til uttrykk gjennom å delta i politiske diskusjoner i studentmiljøet på universitet i Istanbul, og sammen med hennes mann deltok Gülay i samfunnsdebatten på kunstnerisk vis – ved å lage utstillinger og skrive dikt.

I dag er det igjen et slags demokrati og politisk liv i Tyrkia, men folket etterlyser et mere reelt demokrati, mener Gülay. -Det er sterk polarisering. Man må velge side, og politikere bidrar til denne polariseringen.  Tyrkia trenger demokrati og demokratiske spilleregler, mener hun.

Kontrasten til Norge er sterk. -Her er det meste transparent, selv om det skjer ting i korridorene her også. Men ting går stort sett ordentlig for seg, sier Gülay. -Avstanden mellom folk og politikere er liten, man er i realiteten bare en epost unna.

Men både velgere og politikere må engasjere seg. -Selvfølgelig må man bruke stemmeretten. Alt i livet har en politisk side, forklarer Gülay, som innrømmer at dette lett kan høres klisjeaktig ut. –Men alle selvfølgeligheter og hverdagslige ting er betinget av valg og prioriteringer. Man kan gå på kino og se en film, men hvorvidt man har et mangfold av kommersielle filmer og de litt mere smale filmene kan være betinget av om man har private eller offentlig kinoer. Da må man velge politikere som forvalter dette bra. Og denne påvirkningen har man ved å bruke stemmeretten ved valg.

Gülay Kutal er over gjennomsnittet interessert i politikk, ikke bare stemmer hun – hun er også sittende bystyremedlem for SV i Oslo og stiller som kandidat ved valget 14. september. Foruten kultur som fanesak er det utdanning, skole og barnehage som står Gülays hjerte nærmest. I tillegg ønsker hun å styrke voksenopplæringen for innvandrere. – Vi må investere i de som kommer til landet, blant annet gjennom språkopplæring. Så blir overgangen til norsk samfunnsliv mer smidig, det blir lettere å komme seg ut i arbeid og alle vil oppleve en økt nytteverdi, sier Gülay.

Som politiker opplever Gülay Kutal også at hun har et ansvar for å bringe politikk til folket. Hjemmesitter og sofaslitere et demokratisk problem, mener Gülay. –Politikk må oppleves som relevant og viktig for den enkelte. Det er din egen hverdag du skal stemme over. Men det er ofte et verdibudskap som ikke når frem. Jeg oppfordrer alle til å gå og stemme den 14. september.

Og som kandidat i fullt valgmodus håper Gülay at de som stemmer SV vil kumulere henne. -Eller gi meg en slenger om man stemmer et annet parti! Godt valg, sier Gülay Kutal.

 

Ønsker du å lære mer om Gülay Kutal kan du lese mer på hennes blogg

_

Gülay Kutal deltok på #europacafe om innvandrere og stemmerett tirsdag 25. august.
Se opptak fra møtet her.

You may also like...