Regjeringen i Polen trekker omstridt medieforbud

Den polske president Andrzej Duda sa i går (19. desember) at den konservative regjeringen ledet av «Lov og orden-partiet», trekker det kontroversielle forslaget om å begrense medias adgang til parlamentet. Forslaget utløste voldsomme demonstrasjoner både i selve parlamentsbygningen og i flere av landets største byer.

Torbjørn Wilhelmsen, styremedlem Europabevegelsen i Norge

Likevel gjenstår et krav fra opposisjonen og demonstranter om å annullere en rekke vedtak i parlamentet som oppfattes som illegitime. Det er ventet et nytt forslag over nyttår om medienes adgang til parlamentet, melder EurActiv.

Forslaget om å begrense medienes adgang til å fritt rapportere fra parlamentet, er dråpen som fikk begeret til å flyte over. Problemet med det som fyller begeret, er ikke løst. Den nasjonalist-konservative regjeringen til «Lov og orden-partiet» har gjennom en rekke forslag forsøkt å underminere løsninger som det polske folket har fått etter at landet ble frigjort fra Warszawa-pakten.

Kritikere hevder at regjeringen styrer landet i motsatt retning av det man forbinder med europeiske, liberale verdier. Derfor var også demonstrasjonsropene preget av ordene frihet- likhet-demokrati. Demonstrantene brukte EU-flagget som symbol for sine verdier, og deres anliggende har bred støtte i EU.

You may also like...