Podcast: 12 minutter Europa

12 minutter Europa - Europabevegelsens egen podcast

Europabevegelsen har lanserte vår helt egen podcast! Annenhver uke publiserer vi en ny episode på 12 minutter med et dagsaktuelt tema.

Programleder er Jarle Petterson, journalist og kommunikasjonskonsulent.

Du finner podcasten på Spotify eller Apple Podcasts

Episode 1 - Hva nå, Nord-Irland?

Europabevegelsens generalsekretær Fredrik Mellem vendte nylig hjem fra Nord-Irland, som avholdt sitt lokalvalg for noen uker siden. I den første episoden av «12 minutter Europa» forteller han om landets politiske realiteter, partisammensetninger, og rolle i EUs indre marked, Brexit, hvordan Irland og Nord-Irlands gjensidige forhold blir i de kommende årene – og, ikke minst, hva alt sammen betyr for oss i Norge. «12 minutter Europa», med alt om EU, Europa, EØS og alt imellom.

Episode 2: Hvor står Europasaken - og Europabevegelsen?

#12MinutterEuropa var til stede på Europabevegelsens lagssamling på Clarion Hotel Oslo fredag 10. og lørdag 11. juni, der vi blant annet snakket med Europabevegelsens leder, Heidi Nordby Lunde, om hvor europadebatten står i dag, ukrainakrigens konsekvenser for EU, Nato og det europeiske forsvarssamarbeidet, EØS-avtalen, forbrukermakt – og Europabevegelsens løpende arbeid.

Episode 3: Nå er det de unges tur

Vi snakker med to unge kvinner, som er ledere av hver sitt europalag, Amalie Gunnufsen fra Europabevegelsen Sørlandet, og Aurora Hårtveit fra Europabevegelsen Vestland, som begge tilhører en generasjon som ikke har fått sagt sin mening om norsk EU-medlemskap. Begge har sterke meninger om hvordan EU gagner norsk og europeisk ungdom, klimaet, utdanning – og, ikke minst, verdensfreden.

Episode 4: Arbeider for et grønt Europa

Hanna E. Marcussen er nestleder i Europabevegelsen, og Miljøpartiet De Grønnes byråd for byutvikling i Oslo. I denne episoden forteller hun hvorfor Norge, også sett med de grønne brillene på, bør tre inn i det europeiske felleskapet – og snakker om hvordan vi en vakker dag kan komme dit.

Episode 5: Bernt Hagtvet om Putin, Russland og Europa

Bernt Hagtvet, professor emeritus i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og professor II i internasjonale studier ved Oslo Nye Høyskole, tar til orde for en Marshallplan for Ukraina, der Europa og verdenssamfunnet tar ansvar for gjenreisningen av landet – uten at Putin ydmykes. Han er sikker på at Russland ikke bare har undervurdert Ukraina, men også EU og Natos evne til å stå sammen – og er mektig imponert over EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Episode 6: Tar MDG stilling til norsk EU-medlemskap i mai?

Generalsekretær Fredrik Mellem tok en prat med MDG-leder Arild Hermstad på Europabevegelsens nyttårsarrangement på Internasjonalen i Oslo tirsdag 3. januar, der det fremgår at et norsk EU-medlemskap nå står høyt på dagsordenen i Miljøpartiet De Grønne. – Saken kommer opp på landsmøtet i mai, men det er altfor tidlig å konkludere med noe, forteller Hermstad, som selv ikke vet hvordan han vil stemme, selv om han mener Norge avhenger helt av EU. På sikt er han imidlertid helt sikker på at norsk EU-medlemskap er uunngåelig. Han tror heller ikke Norge har mye å tilføre som «foregangsland» vis-à-vis Europa.

Episode 7: Europa er ukoordinert og ineffektivt uten EU

Europabevegelsens generalsekretær Fredrik Mellem tror de europeiske enkeltstatenes respons på krigen i Ukraina ville være ukoordinert og ineffektiv uten Den europeiske union. Han har imidlertid registrert at norske medier og norsk offentlighet nå følger europeiske begivenheter på en helt ny og mer skjerpet måte, og at det taler for økt oppmerksomhet rundt EU-spørsmålet. De fem siste årene har Europabevegelsens medlemstall doblet seg, men generalsekretæren akter ikke å gi seg før organisasjonen er tre ganger så stor – minst.

Episode 8: Hvorfor Venstre har gått inn for norsk EU-medlemsskap

For rundt 50 år siden ble Venstre delt i to partier, etter intern uenighet over EF-spørsmålet, for igjen å gjenoppstå som ett parti i 1988. Siden har holdningene til norsk EU-medlemskap i Venstre forblitt delte, til landsmøtet høsten 2020 besluttet å arbeide for medlemskap.
Unionen er blitt veldig god på å løfte mange av utfordringene Venstre anser som viktigst, med klima og miljø som de viktigste faktorene. Der har EU trådt frem som den ledende kraften for å finne gode løsninger, sier Venstre-leder Guri Melby blant annet i denne episoden.

Du finner podcasten på Spotify eller Apple Podcasts