Petersen: – Wien er verdens beste by å bo i

Rundt 80 personer hørte på da Jan Petersen fortalte fra sin tid som ambassadør i Wien. Han begeistret dem alle  på møte i Europabevegelsen i Follo i januar.

Teksten er hentet fra Østlandets Blad 5. februar og er skrevet Kjell Opheim, Leder av EB Follo

Etter mange år som utenriksminister, valgte Oppegårdgutten Jan Petersen å takke ja til jobb som ambassadør i Wien. I fjor høst kom han tilbake igjen, og i slutten av januar oppsummerte han sine erfaringer på årsmøtet til Europabevegelsen i Follo.

Det overrasker mange at Wien er verdens tredje største FN-by. Mens vi nordmenn forbinder Wien med wienervals, preges byen av flere tusen diplomater tilknyttet alle FN-organisasjonene i byen. Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, er en av disse, og her fikk Jan bruk for all sin politiske erfaring, som nestleder i styret. Nummer en på dagsordenen i IAEA for tiden er ifølge Jan Petersen å forhindre at Iran utvikler egne atomvåpen.

Skulle det skje, vil verden få et kjempeproblem, sa Jan, og understreket alvoret i situasjonen.

Forhandlingene foregikk, og foregår, i Wien, og gjorde at fredelige Wien var midt inne i stormaktspolitikken.

Hva skiller?
Selv om både Østerrike og Norge er preget av fjell og vinterturisme, er det forbausende få forbindelser mellom de to landene.

Mens norsk næringsliv er tungt inne i Tyskland, er norske investeringer i Østerrike nesten fraværende. Historie og geografi kan forklare mye av dette. Mens Norge ligger i periferien av Europa, ligger Østerrike midt i Sentral-Europa. Her har grensene bølget frem og tilbake, med stadig skiftende makthavere.

Kjell Opheim (tv) og Jan Petersen (th)

Kjell Opheim (tv) og Jan Petersen (th)

Uheldig
I Norge, sa, Jan, har vi i store deler av etterkrigstiden hatt mindretallsregjeringer, som har hentet vekslende flertall i Stortinget. Det er en mulighet som det er mange fordeler med, sa Jan. I både Tyskland og Østerrike er det lovbestemt at landet bare kan styres av flertallsregjeringer. I Østerrike er det derfor nå en storkoalisjon mellom kristeligdemokrater og sosialdemokrater. Det er ingen god løsning. De to partiene får ikke spilt ut og markert sine politiske forskjeller godt nok, og det blir lett en nedadgående spiral, der politikken «surner» og misnøyen brer seg blant velgerne. Det blir ikke noe reelt valg. Til tross for det skal det sies at Østerrike har EU’s laveste ledighet, så økonomisk sett er landet i god forfatning.

– Verdens beste by
Det å bli stasjonert i Wien er et privilegium, sa Jan, og fortalte at Wien er blitt kåret til verdens beste by å bo i, flere år på rad. Østerrikerne er formelle, men gemyttlige, fortsatte han. Det hersker en slags sydlandsk stemning i byen, og det er et uttrykk som heter at «Balkan begynner i Wien». Videre er det et betydelig innslag av nostalgi.

I Wien holder man fortsatt ballsesongen i hevd, og i begynnelsen på året er det mer enn 600 ball, i alle mulige slags foreninger, der kjole og hvitt er obligatorisk. Østerrikerne har kulturen inn i ryggmargen: De håndhilser på alle, og sier «gruss gott» til alle man møter på sin vei. Og musikken i Wien er jo et kapitel for seg, sa den kulturinteresserte Jan Petersen: Vi hadde seks operascener å velge mellom i rimelig nærhet, og i tillegg verdens beste konsertlokale, Musikvereins store sal. Det er derfra nyttårskonserten sendes.

Det er to nordmenn som klarer å fylle denne berømte salen, avsluttet Jan, og det er pianisten Leif Ove Andsnes og operasangerinnen Mari Eriksmoen, fra Ski! Ikke dårlig, hva?

You may also like...