Parlamentet må stemme over brexit
Klokken 10.30 i dag (tirsdag 24. januar) kom kunngjøringen fra Storbritannias høyesterett: Parlamentet må gi sin godkjennelse før artikkel 50 kan utløses og utmeldingsforhandlinger settes i gang.
– Dette kan ses på som en liten seier til de som ønsker at Storbritannia blir værende i unionen, selv om det er ventet at parlamentet vil gi sitt klarsignal til regjeringen, sier Jan Erik Grindheim, leder i Europabevegelsen
Dommen kan likevel sette bremser for 12-punktsplanen Theresa May la frem for bare en uke siden, der det ble klart at hun vil gå for en hard utmeldelse, som trekker britene helt ut av det indre markedet. Mays ambisjon er å starte forhandlingene med EU innen utgangen av mars.
– Avgjørelsen åpner nå for en debatt der de som ønsker en mykere utmeldelse kan forsøke å legge hindre i veien for Mays plan. Et annet moment er hvordan Nord-Irlands regjering vil reagere på at Storbritannias regionale parlamenter ikke har en formell stemme i dette, fortsetter Grindheim.
Nå kreves altså parlaments godkjennelse før forhandlingene om britisk utmeldelse kan settes i gang. Grunnen til dette, som høyesterett la vekt på, er at en utmeldelse vil endre britisk lov og gå utover rettighetene til britiske borgere. Spørsmålet retten tok stilling til er hvem som har myndighet til å utløse artikkel 50 i Lisboa-traktaten, og med det starte Storbritannias prosess for EU-utmeldelse.
I første runde i retten i desember i fjor kom High Court frem til at parlamentets godkjennelse er nødvendig før prosessen kan settes i gang. Dette førte da til voldsomme reaksjoner, blant annet ble dommerne uthengt som fiender av folket på forsiden av tabloidavisen Daily Mail.
Avgjørelsen til High Court ble anket av den britiske regjeringen, som på sin side mener at folkeavstemningen i juni fjor ga statsministeren den myndigheten hun trenger til å starte forhandlingene. Høyesterett landet nå på samme konklusjon som High Court.
– Selv om dette åpenbart er en seier for de som ikke ønsker en brexit, er dommen først og fremst en seier for det representative demokratiet, avslutter Grindheim.
Jan Erik Grindheim er tilgjengelig på telefon 909 19 939 og e-post janerik@europabevegelsen.no for ytterligere kommentarer.