På vei mot fransk valgskred for Macron

Første runde i det franske parlamentsvalget gir en knusende seier for Emmanuel Macrons og hans parti La République en Marche.

Med mer enn 32% oppslutning ligger En Marche an til å få et sted mellom 415 og 455 seter av 577 mulig i runde to, søndag 18. juni. Dette gir et flertall mellom 70 og 80% i det franske parlamentet. Ingen har noensinne oppnådd er slikt flertall.

Valgmetode
På samme vis som det franske presidentvalget gikk i to runder tidligere i vår, er også parlamentsvalget et valg i to omganger. I første runde avgjøres hvilke representanter som går videre til andre runde i hvert av de 577 valgkretsene.

Kandidater som har minst 12,5% av antall mulige stemmer kvalifiserer seg og de to kandidatene med flest stemmer vil alltid være kvalifisert. Men en kandidat kan også vinne tvert om man allerede i første runde får mer enn 50% av antall avlagte stemmer og dette er mer enn 25% av antall mulige stemmer.

Reglene om oppnåelse av antall mulige stemmer kommer i spill ved dette parlamentsvalget, som til tross for et overveldende flertall for Macron har en spesielt lav valgdeltagelse. Kun 48,8% deltok i søndagens valg. Dette er det laveste antall under den femte franske republikk (1958).

Nordisk kandidat
Også for valgdistriktet Nord-Europa kommer regelen om valgdeltagelse i anvendelse. For valgdistrikt utenfor Frankrike ble første runde avholdt allerede 4. juni. I valgdistrikt Nord-Europa gikk Alexandre Holroyd (En Marche) seirende ut med 59,55% av de avgitte stemmene. Men med en valgdeltagelse på 19% medfører dette at runde to må avholdes. Da samtidig som runde to i Frankrike. Holroyd skal da møte tidligere representant for Nord-Europa Axelle Lemaire (Parti Socialiste – tilsvarende Arbeiderpartiet).

Alexandre Bellemin, En Marches representant i Norge er svært optimistisk på vegne av deres kandidat Alexandre Holroyd. Søndag 18. juni blir det avgjort.

 

 

Les mer om det franske valget hos:

EUObserver

Euractiv

You may also like...