Mot Europa. Fortellingen om et nølende Norge – bok ved Paal J. Frisvold

28. november 2014 var det tjue år siden Norge stemte nei i folkeavstemningen om medlemskap i EU. På sitt vis har tidligere leder i Europabevegelsen Paal Johan Frisvold markert dette med å skrive bok.

I boken Mot Europa. Fortellingen om et nølende Norge søker Frisvold å besvare noen grunnleggende spørsmål om Norges 20 år med ja til EØS og nei til EU.

  • Hvorfor har nordmenn historisk hatt en så sterk uvilje mot internasjonalt samarbeid?
  • Hvorfor stemte vi nei til EU for 20 år siden, og hvem har vunnet eller tapt på resultatet?
  • Det blir gjerne sagt at Norge er med i EU uten å være medlem. Hva har EØS/EU å si for Norge på viktige områder som miljø, innvandring, finansmarkeder og økonomi?

Boken ble suksessfullt lansert på Litteraturhuset, på selve DAGEN for det norske nei. Det er avstedkommet flere diskusjoner og debatter på jasiden og neisiden, og Frøy Gudbrandsen ved Bergens Tidende har skrevet en foreløpig siste hilsen fra den tapersiden.

Hennes oppsummering av bok er ganske så to the point:  «Frisvolds bok er et vesentlig bidrag til forståelsen av Norges forhold til EU … Det er noe stereotypisk for ja-bevegelsen ved Frisvolds bok: Velskrevet, rasjonell og kontinental.» Les hennes kommentar HER.

Boken viser den røde tråden fra nøytralitetslinjen i Norges spede spire av en utenrikspolitikk, til dagens tilknytning til EU. Skal du forstå Norge-EU i dag er det denne boken verdt din tid. Dette vil være god lektyre i julen og de som tenker på julegaver av den harde sorten kan kjøpe boken på Bokkilden.

 

Mot Europa. Fortellingen om et nølende Europa  - Paal Johan Frisvold

Mot Europa. Fortellingen om et nølende Europa – Paal Johan Frisvold

SAGT OM BOKEN
«Vi trenger en levende og aktiv debatt om Norges forhold til Europa. Paal Frisvolds bok bidrar til dette.»
Vidar Helgesen, europaminister

«Frisvolds bok gir et innblikk eøs-avtalens hverdag. Den gir økt innsikt og oppmuntrer til mer Europa-debatt. Vi trenger begge deler.»
Karen Helene Ulltveit-Moe, professor ved Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo

«Få veit meir om vårt forhold til EU enn Paal Frisvold. Og få er meir utolmodige for at vi snart skal ta vår rettmessige plass rundt det europeiske bordet. Måtte han sleppe å vente lenge.»
Sveinung Rotevatn, stortingsrepresentant og tidligere leder i Unge Venstre

«Innsiktsfullt om utenforlandet Norge. Frisvold har skrevet en fascinerende bok
om Norges tilværelse utenfor EU.»
Terje Svabø, journalist og tidligere programleder

«Paal Frisvolds kunnskap om EUs klima- og energipolitikk, foruten brede nettverk i Brussel, har vært helt uvurderlig for å bygge opp Bellonas innflytelse i Europa.»
Frederic Hauge, leder av Miljøstiftelsen Bellona