Mark Zuckerberg må svare for seg

Mark Zuckerberg og Facebook har vært i hardt vær siden Cambridge Analytica-skandalen ble kjent tidligere i vår. Nå må han stå til rette og beklage seg i Europaparlamentet. Det kan du se direkte.

 

Mark Zuckerberg understreker noe misvisende at han setter folk først. Foto: Maurizio Pesce, Flickr CC

Det er ventet at han vil bli stilt kritiske spørsmål om Facebooks håndtering av sine brukeres data. Bakgrunnen er at Cambridge Analytica, via Facebook, samlet store mengder data om millioner av mennesker, også i Europa. Informasjonen ble brukt til å påvirke velgere før valg. Blant selskapets oppdragsgivere var de som var for brexit. Dette har fått EU-politikere til å reagere kraftig.

Facebook lever av at deres brukere gir fra seg opplysninger. Det er det som gir dem mulighet til å selge veldig målrettede reklameplasser. Det krever imidlertid at brukerne deres kan stole på at opplysningene de gir fra seg, blir forvaltet på en forsvarlig måte. Det er dette tilliten Facebook så til de grader har brutt.

Høringen med Zuckerberg blir direktestrømmet, så alle som ønsker kan følge med. Den opprinnelige planen var at det skulle foregå bak lukkede dører, men dette ble kritisert av flere sentrale parlamentarikere. Facebook-sjefen og parlamentet måtte dermed snu og nå vil altså hele verden kunne se utspørringen direkte. Den er ventet å vare fra 18:15 til 19:30 mandag 22. mai. Høringen kan du se direkte på EPTV, EU-parlamentets offisielle nettside

Utspørringen av Facebook-sjefen skjer bare noen dager før EUs nye personvernforordning (GDPR) trer i kraft, fredag 25. mai.

At Cambridge Analytica-skandalen skjedde samtidig som EUs nye regler trer i kraft er tilfeldig, men understreker viktigheten av å styrke personvernlovene i unionen. Arbeidet med GDPR startet for flere år siden, og loven ble endelig vedtatt i 2016. Når den nå trer i kraft får alle borgere i EU og EØS et stryket personvern. Med dette viser EU at de er verdensledende når det kommer til godt personvern, som prioriterer enkeltmennesket fremfor de store selskapene.