Kongevegen – for hele Europa

Europakommisjonen delte mandag ut priser i regi av Europa Nostra, organisasjonen som bedømmer kulturminner over hele Europa. Den  gjeveste prisen gikk til Kongevegen over Filefjell, som har fått både EUs kulturminnepris 2017 og hedersprisen Grand Prix.

Kongevegen over Filefjell sto ferdig i 1793 og var den første kjørevegen mellom øst og vest. Langs denne ligger også Vindhella og Sverrestigen som er fredet. Restaureringa av dette gamle veganlegget med spektakulære bruer og forstøtningsmurer blir satt pris på internasjonalt: Den gikk til topps av rundt 200 prosjekt fra 40 land i klassen bevaring da Europakommisjonen og Europa Nostra skulle dele ut en europeisk kulturminnepris. Da denne prisen skulle deles ut mandag kveld i Turku i Finland, ble den også plukke ut til å vinne en av de prestisjetunge Grand Prix-hedersprisene også. I tillegg ble Kongsvegen nummer to i den stor publikumpris-avstemningen.

– Dette er som å vinne en Oscar i kulturminnevern. Dette er den største prisen i Europa, og jeg må innrømme at jeg er overveldet, sier Jan Adriansen, prosjektleder for restaureringen av Kongevegen.

Les mer hos

Vegnett

Bergens Tidende

You may also like...