30 dagers Interrail-billett i 18-års gave?

Norsk ungdom kan få reise gratis i en måned i Europa dersom et nytt forslag får støtte.

Bilde av tog som kommer ut av tunnel30 dagers fri reise på Interrail koster vanligvis 4650 kroner om du er under 25. For millioner av 18-åringer i Europa kan det imidlertid bli gratis dersom EU går inn for å punge ut.

Prislappen er i følge Tagensschau ca. 1.5 milliarder euro, eller godt og vel 13 milliarder norske kroner, pluss minibankgebyr.

Forslaget kommer fra EPP, den borgerlige partigrupperingen i Europaparlamentet, og har støtte som gjor det langt fra urealistisk, skal vi tro The Independent og Washington Post.

Ungdommen får ikke reise med Interrail på tvers av 30 land i Europa bare for moro skyld. EPP-gruppen skriver at forslaget kommer som svar på den økende graden av populisme som rir Europa. Mange europeiske land opplever i dag en sviktende oppslutning om det europeiske integrasjonsprosjektet. Kanskje skyldes det at regjeringer i så stor grad er blitt vant til å skylde på EU når ting går galt.

Skepsisen til EU blir større desto eldre man er. Dessverre er unge mennesker tradisjonelt sett dårlige til å stemme, og ender gjerne opp med å ta godene de nyter fra europeisk samarbeid for gitt. Forslaget om å gi ungdom Interrail-billett er en måte å fremheve EUs betydning på. Forfatterne av forslaget håper nok at desto flere grenser man passerer, desto mer bevisst blir man hva Schengen-avtalen og europeisk samarbeid har oppnådd.

Det er nettopp Schengen og grensepasseringer som har kommet i vinden på grunn av flyktningkrisen. Stadig flere land lukker nå sine grenser og bygger gjerder – også Norge. Men ved å krysse grenser og møte nye folk, språk og fremmede kulturer, blir vi mer tolerante overfor hverandre. Vi blir rett og slett europeere.

Det kan være helt på sin plass å hevde at disse pengene heller kunne gå til å hjelpe europeiske ungdommer ut av arbeidsløsheten. Det gjør man imidlertid allerede blant annet gjennom Den europeiske ungdomsgarantien, som skal kunne gi ungdom et godt jobbtilbud innen 4 måneder av at de blir arbeidsledige.

… og hvorfor er det egentlig vi arbeider? Vi må jo ha noe å se fram til!

You may also like...