– Ingen reforhandling av EØS med Arbeiderpartiet

Det er uaktuelt for Arbeiderpartiet å reforhandle eller si opp EØS-avtalen! Det var det klare budskapet til Irene Johansen, stortingsrepresentant for Ap og nestleder i Europabevegelsen.

Onsdag ettermiddag inviterte Civita, Eurpoabevegelsen og Geelmuyden Kiese til debattmøtet “Norge etter brexit” på Arendalsuka. Et tema som tydelig interesserer mange, da et fullsatt lokale valgte å trosse det sørlandske solskinnet.

I paneldebatten med Irene Johansen (Ap) Harald Tom Nesvik (Frp), Gunnar Gundersen (H) og Kathrine Kleveland (SP) flyttet diskusjonen seg raskt fra brexit og over på EØS. Spørsmålet om hvorvidt det vil være gunstig for Norge å reforhandle avtalen er et tema som igjen har blitt løftet opp de siste dagene, denne gangen etter uttalelser fra Frp-leder Siv Jensen.

Også Senterpartiet er klare på at de ønsker reforhandling eller en helt ny avtalen med EU, et standpunkt som ble gjentatt av Kleveland. Det var Johansen, fra SPs potensielle regjeringspartner, tydelig på at vil være helt uaktuelt. Det blir ingen reforhandling av EØS med Arbeiderpartiet i regjering, var det klare budskapet.

Til tross for sin partileders uttalelsers tidligere i uken var ikke Nesvik like tydelig på at Frp ønsker en reforhandling, men heller forhandle enkelte områder innenfor avtalen, særlig når det gjelder eksport av trydegoder, som er en kjernesak for Frp.

Heller ikke Høyres Gundersen ville åpne opp for noen reforhandling i kommende regjeringsperiode. Den usikkerheten brexit har skapt vil gjøre det altfor risikabelt, mente han.

Den oppfatningen ser det ut til at et stort flertall av befolkningen deler, hvor om lag to tredeler stiller seg bak EØS-avtalen, ifølge en ny spørreundersøkelse.