– Ingen bør ha noen unnskyldning for ikke å stemme

Catharina Jessen Ratenburg (30) er opprinnelig fra Danmark. Etter litt lengre opphold i Jakarta og New York har hun nå endt opp i Norge og jobber som prosjektleder i Multi-Support.  -Dette er det første landet, hvor jeg har bosatt meg for alvor med hus, bil, fødselsnummer, bankkonto og så videre.

Catharina Jessen Ratenburg

Catharina Jessen Ratenburg

På fritiden er hun også formann i Den Danske Forening i Oslo, en kulturell forening for dansker bosatt i Oslo og har også meldt seg inn i et parti her i Norge. Organiseringen og poltikken i Danmark er så å si den samme som Norge. -Tredeling av makten og med 1 million mer mennesker og 10 Folketingsrepresentanter mer enn de 169 representantene en finner på det norske stortinget. Det er lett å komme i kontakt med de, mener Catharina.

Catharina mener at man ikke bare skal klage over poltikken, men gjøre noe med den. Hun motiveres av handling, ikke snakk og hvor enn hun har befunnet seg i verden har hun deltatt i samtlige valg hun har hatt mulighet til å delta i.

–Vi skal prise oss lykkelige som har demokratisk system med frie og åpen valg. Hva folk stemmer bryr jeg meg ikke om, men at de stemmer synes jeg er viktig, mener Catharina og legger til, -Noen mener at det er det samme hva man stemmer fordi politikerne bare gjør som de selv vil likevel, men valg er faktisk din mulighet til å gi mandat til til den person du best mener forvalter dine interesser. Vi har vel alle holdninger om hvordan samfunnet bør fungere.

Som dansk statsborger har Catharina bare anledning til å stemme om på lokalvalget i Norger og det har hun allerede gjort. -Jeg har ikke anledning til å stemme på selve valgdagen så jeg har gjort det på forhånd. Jeg visst jo uansett hvem jeg ville stemme på, sier Catharina. -Jeg er meget imponert over de fine valglokaler som er stilt opp rundt om i Oslo en måned i forkant av valget. Det er en fantastisk service og ingen bør ha noen unnskyldning for ikke å stemme.

Men både det norske og det danske systemet har sine mangler. Den største utfordringer for Catharina er at hun etter mer enn to år utenfor Danmarks grenser mister retten til å stemme der, samtidig som hun ikke har anledning til å stemme ved det norske stortingsvalget. -Det er frustrerende at man på et vis gjøres statsløs og at ens demokratiske rettigheter settes ut av spill. Jeg er medlem av et parti i Norge og har nå stemt ved lokalvalget. Det eneste jeg savner er å kunne stemme ved et parlamentsvalg.

Les mer om stemmerettsreglene her

You may also like...