Hvorfor betale for mye?

Hånd med smarttelefonBruk av mobil for å surfe og sende bilder hjem har i mange år stort sett vært så dyrt at en egentlig lot være. Dette er det heldigvis snart slutt på her i Europa! Du har kanskje lagt merke til det allerede?

EU har etter mye om og men klart å redusere roamingavgiftene. Innen 15. juni 2017 skal roamingavgifter helt bort, slik at du står igjen med samme telefonregning stort sett hvorenn i Europa du ringer og surfer på nett.

Men det var altså ikke telefonselskapene som bare fant på at de skulle være billige i år. De visste at man måtte tilby billigere priser neste år, og så sitt snitt til å vinne litt oppmerksomhet….

Til forbrukernes beste
Det virkelige arbeidet ble gjort av forbrukerorganisasjoner og Europakommisjonen.

Telefonselskapene har lenge hentet ut enorm summer på at folk ringer på tvers av landegrenser. Selskapene ville sikre sine markeder mot konkurranse utenfra slik at de kunne hente inn større inntekter. Det har gjort at folk har vegret seg for å snakke i telefon over grensene og det å ringe på vanlig vis holdt nesten på å bli helt utdatert.

Det klareste eksemplet på det er Skype, og etterhvert Facetime og andre programmer og tjenester som bare bruker data og ikke teller som ‘ringing’ (så lenge du ringer Skype til Skype, altså). Slike tjenester kunne sende langt mer informasjon enn vanlig ringing, og til en brøkdel av prisen.

Best for ferierende
Dessverre tyder alt på at vi ikke får fri roaming i utlandet i uendelig lang tid. EU kommer nok telefonselskapene i møte ved å si at mobilbruk i utlandet bare skal kunne vare i noen måneder. Dermed kommer dette først og fremst ferierende til gode.

Det var kanskje også for mye å be om. Ved å sette en tidsfrist som dette sørger EU for at telefonselskaper får fastboende kunder i sitt område. Vi får se hvordan det hele ender i 2017.

Hva har dette med Europabevegelsen å gjøre?
Nå får europeiske forbrukere det billigere og enklere. Sånt kommer ikke av seg selv. Det krever konstant arbeid for å finne felles løsninger. Europabevegelsen er en organisasjon som vil at europeiske land og folk skal fjerne ulikhetene og grensene mellom hverandre. Roamingavgifter er et godt eksempel.

Om 15 år kommer norsk ungdom til å prate på tvers av europeiske landegrenser med den største selvfølgelighet, slik ungdommen i dag opplever passfri reise. Vi i Europabevegelsen ønsker å ikke ta dette for gitt. Om dette er noe du er enig i bør du tenke på å bli medlem hos oss:

https://www.europabevegelsen.no/bli-medlem/

 

EU gjør reisen billigere

Hvorfor blir det billigere å ringe og surfe når man er i utlandet?EU jobber for at du som forbruker ikke betaler unødvendig mye på reise. http://www.europabevegelsen.no/hvorfor-betale-for-mye/Gjennom europeisk samarbeid sikrer EU forbrukerrettighetene dine.Les mer og bli med i Europabevegelsen: http://www.europabevegelsen.no/bli-medlem/

Publisert av Europabevegelsen Torsdag 1. september 2016