God sommer i Europa!
Innlegget er skrevet av styret i Europabevegelsen Romerike: Kathinka Rinvik Bratberg, Mathias O. Oseberg, Sigurd Salvesen og Are Ausland. Det sto på trykk i Romerikes Blad 28. juni.
Sommeren er kommet, og mange av oss skal tilbringe ferien i Europa. I 2017 ferierte 57 prosent av Norges befolkning utenlands, og de fleste av disse la ferien sin til Europa. EU har gjennom årene utformet flere regler som skal gjøre det enklest mulig å være turist – og gjennom EØS-avtalen er du sikret de samme rettighetene.
Europa er full av spennende reisemål, enten man er på jakt etter sol og strender, kulinariske godbiter, historie eller kulturopplevelser – eller en blanding av alt sammen. De færreste har nok stoppet opp og stilt spørsmål ved om det er trygt å legge ut på reise. Europa har historisk sett ikke vært en fredelig del av verden. Det er bare litt over 70 år siden den verste krigen i historien la store deler av Europa fullstendig i ruiner. Og likevel er de europeiske landene i dag ganske samlet, ganske like og veldig fredelige.
Enkelt å forflytte seg
EUs regelverk berører de aller fleste deler av sine borgeres liv, med den hensikt å gjøre alt så strømlinjeformet som mulig. Med det samme regelverket i for eksempel Kroatia som i Danmark, er det enkelt å forflytte seg rundt – enten det er for å jobbe, studere eller feriere. Selve reisen gjennom Europa er trygget gjennom det europeiske samarbeidet. EU har laget regler for kompensasjon for forsinkede fly og for tapt bagasje, og som EØS-borger trenger man derfor ikke tenke på hvilke regler som gjelder hvor.
Men det mest bemerkelsesverdige av alt er kanskje at man knapt merker det når man krysser en landegrense lenger. Schengen-samarbeidet omfatter 26 europeiske land, Norge inkludert, og gjør at vi ikke trenger å stå i passkontroll for å slippe inn eller ut av ett av medlemslandene.
Når du ankommer ditt feriemål, er noe av det første som skjer at du får en sms fra telefonselskapet ditt som forteller deg at de har kuttet roamingkostnadene slik at du kan bruke mobilen din akkurat som hjemme. Dette er ikke fordi din teleoperatør har lyst til å være snill. Du kan faktisk takke EU for at de fikk på plass et regelverk som hindrer mobilselskapene i å flerdoble prisen på databruk så fort man krysser en landegrense innenfor EU/ EØS-området. Og på grunn av EØS-avtalen, gjelder det også nordmenn.
Men mobilbruk er en ganske bagatellmessig ting sammenlignet med for eksempel det å bli syk eller rammet av en ulykke. Som borger i et EØS-land har du som nordmann samme rett på hjelp som borgerne i det EU- eller EØS-landet du blir skadet eller syk i. Med HELFO-kortet i lommeboka er du som pasient fransk når du er i Frankrike, portugisisk når du er i Portugal og så videre. Ting var ikke like enkle for noen år siden.
Felles krav gir sikkerhet
Heldigvis er det bare de færreste turister som opplever å bli skadet eller syk på ferie. Blant annet skyldes dette felles europeiske standarder for mathelse. De europeiske landene har i samarbeid lagt listen høyt for hvordan matvarer kan fremstilles og behandles, og derfor er man trygg på å unngå alvorlig matbåren sykdom i Europa. På dette området ligger Norge enda lengre fremme enn resten av Europa. Men britene, som har valgt å trekke seg ut av EU, blir nå konfrontert med muligheten for at det er amerikanske standarder for mattrygghet som vil gjelde, og det er et langt lavere nivå enn hva EU krever.

Attalos-Stoaen ved Akropolis i Athen er et av kulturminnene som er restaurert ved hjelp av EØS-midler. Foto: Tilemahos Efthimiadis
Reiser du til et EU-land, er sannsynligheten stor for at du ønsker å besøke noen historiske severdigheter. Gjennom EØS-midlene, og en egen ordning som kun finansieres av Norge, bidrar Norge til å redusere sosiale og økonomiske ulikheter i Europa. I perioden 2014-2021 er det satt av over 2,8 milliarder euro til dette, og de fleste mottakerland velger å bruke deler av støtten på å restaurere kulturminner. Det er derfor godt mulig du vil se et lite skilt med takk til Norge når du tar bilder av vakre bygg i sommer.
Vi nordmenn har ved to folkeavstemninger valgt ikke å være med på å utforme samarbeidet og lage reglene som vi har glede av som europeere. Men takket være EØS-avtalen, Schengen-avtalen og det europeiske fellesskapet, er en ferie i Europa en nesten mirakuløst problemfri opplevelse. Når de europeiske statene har et forpliktende samarbeid, kan også vi, menneskene som bor i statene, reise landene imellom som om det var den mest naturlige sak i verden. Det er det verdt å sette pris på når man nyter sommeren i Europa.
God sommer!