Den siste usynlige grense?

Hva vil du se? Når vil du se det? Og hvor vil du se det?

Rett svar er: samme kan det være; hva som helst, når som helst, hvor som helst!

Egentlig burde du ikke behøve å tenke på hvor i Europa du befinner deg. Men om du vil se gamle Top Gear-episoder eller følge Bergensbanen minutt for minutt, er det nettopp det du må. Geoblokking betyr at digitalt innhold låses til enkeltland.

Det er det få som er keen på.

new-canvasGeoblokking gjelder ikke bare det å streame. Det er også det som skjer når noen, for eksempel et flyselskap som selger en flybillett, krever ulik pris avhengig av hvilket land man bestiller fra. Enten ved at billetten endrer pris, eller ved at du blir tvunget fra .com til .no, hvor prisene er høyere. Det er som om en Remabutikk skulle krevd mer penger fra en turist enn fra en fastboende. Eller nekte å selge helt. Prisdiskriminering, altså. Dette ønsker EU å få en slutt på.

Nasjonalitet skal bli litt som kjønn: totalt irrelevant for å kjøpe et produkt, i hvert fall for selgeren.

Geoblokking er en av de mange usynlige grensene som gjenstår i Europa. Man tenker sjelden over dem, men de rammer oss gjerne om vi drar på utveksling eller ferie. Det er imidlertid betydelig færre av dem i dag; hele EU-prosjektet har vært tuftet på å bygge ned slike grenser. Det at de nå sakte fjernes og at hverdagen vår blir enklere er noe som skyldes iherdig europeisk samarbeid.

Dessverre er det lett å ta dette for gitt. Og det får konsekvenser. Når Norge ikke er med i EU, men bare EØS, blir vi som nordmenn heller ikke hørt på hva vi mener. Uten medbestemmelse vet vi ikke engang om arbeidet for å fjerne geoblokking faktisk vil komme i havn. I dag ser vi en framvekst av fremmedfiendtlighet og nasjonalisme i mange europeiske land. Det har blant annet satt Schengensamarbeidet om passfrie grenser i Europa under press.

Europabevegelsen ønsker ikke at mennesker skal stoppes på grensene, hverken fysiske eller digitale. Det vi ønsker er et Europa som står samlet nok til å kunne håndtere globale utfordringer. At en nordmann ser hvordan han eller hun deler skjebne med en ire, en polakk eller et hvilket som helst annet menneske. For å bygge den følelsen om et fellesskap ønsker vi å bringe folk nærmere hverandre. Det at hverdagen vår blir enklere er en bonus.

Dersom du er enig i dette budskapet bør du bli medlem i Europabevegelsen.

You may also like...