Fortsatt forvirring om EØS

Innlegg ved Kjell Opheim, leder av EB Follo, på trykk i Østlandets Blad, 25. jan. 2017.

Fiskeriminister Per Sandberg er ikke helst sikker på hva han mener om EØS-avtalen. Foto:  Nærings- og fiskeridepartementet, Flickr CC

Fiskeriminister Per Sandberg er ikke helst sikker på hva han mener om EØS-avtalen. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet, Flickr CC

I Follo er det en lang rekke bedrifter som er helt avhengige av å få eksportert sine varer. At noen populistiske politikere prøver å skape en «norsk Brexit» av EØS-avtalen er derfor urovekkende.

I romjulen kunne Dagens Næringsliv formidle et forvirrende budskap: Frp’s nestleder Per Sandberg sa han var mot EØS-avtalen, mens partileder Siv Jensen påsto at Sandberg var for. Nå har forvirring igjen oppstått, etter at fiskeriministeren deltok på Politisk kvarter 3. januar. Der gjentok han at skulle han stemt over Norges deltagelse i EØS, hadde han i dag stemt nei. Likevel bekreftet han senere i sendingen at Frp ønsker så mye frihandel med EU som mulig, men at han skulle sett at Norge fikk mer suverenitet.

Det kan virke som om Sandberg har glemt at Norge er del av et større fellesskap der frihandel også betyr kompromiss og samarbeid med andre land. Skal vi ta del i et samarbeid kan vi ikke sette alle betingelsene selv. Per Sandberg sier han ønsker mer suverenitet, men suverenitet er ikke like svart-hvitt som det en gang var. I vår tett sammenknyttede verden, der global oppvarming, flyktningkrise, terrorisme og internasjonal handel er store og viktige temaer, kan man ikke holde seg innenfor landegrenser på samme måte som tidligere. Suvereniteten har blitt relativ, og EØS-avtalen gir oss muligheter som bidrar i stor grad til å videreutvikle den velferdsstaten vi har. Derfor ser også Europabevegelsenverdien i denne avtalen, som det nest beste alternativet etter fullverdig EU-medlemskap.

Det europeiske samarbeidet er det viktig å verne om. Når omtrent 80 prosent av norsk eksport går til EU er det ikke vanskelig å være enig med statsminister Erna Solberg som uttalte til Dagens Næringsliv 6. oktober i fjor at hun «ikke tror seriøse politikere vil skape usikkerhet om folks jobber ved å be om reforhandling av EØS-avtalen.»

Dette blir særlig viktig ettersom Sandberg er fiskeriminister, og sjømatnæringen har vært klare på at EØS-avtalen er viktig for dem. Leder av Sjømatalliansen Kjell Ingebrigtsen sa til iLaks.no i slutten av november at EØS-avtalen «er et særdeles viktig fundament for både sjømatnæringen og det øvrige norske næringslivet». Han sier videre at det er skremmende at FrP skaper usikkerhet rundt avtalen, og at tukling med denne «kan skape betydelig uforutsigbarhet, og i verste fall bygge stengsler for adgangen til vårt største nærmarked.»

Forvirringen rundt den enigheten Sandberg beskriver i Politisk kvarter fortsetter derfor. For «helt enig», som han sier han er med både Siv Jensen og Høyre i spørsmålet om EØS-avtalen, er han nok ikke. Jensen sa i høst at hun er tilhenger av EØS-avtalen og at den tjener Norge godt, og som vi ser over er også Solberg klar i sin tale.

You may also like...