EUs krafttak for naturen
På bienes verdensdag, og to dager før den internasjonale dagen for biologisk mangfold, lanserte EU sin biodiversitetsstrategi for 2030. Strategien er en del av EUs grønne giv og har som mål å bevare og gjenopprette naturen og artsmangfoldet.
Av Jonfinn Bremnes, leder, og Harald T. Jørgensen, styremedlem i Europabevegelsen Vestfold og Telemark. Innlegget var først på trykk i Østlands-posten, 2.juni.
EUs biodiversitetsstrategi, som ble lansert 20. mai, omfatter flere tiltak for å bevare og gjenopprette det biologiske mangfoldet i Europa innen 2030. Tiltakene innbefatter blant annet at det skal plantes tre milliarder trær, at minst 30 prosent av Europas land- og sjøområder skal erklæres som beskyttede områder og at 25 000 kilometer med elver i Europa skal restaureres slik at de kan flyte fritt. Dessuten skal andelen økologisk landbruk i EU økes, og bruken av plantevernmidler skal reduseres med 50 prosent.
EUs arbeid med å bevare biologisk mangfold stopper ikke på kontinentet. EU skal gå i front i internasjonale forhandlinger for biologisk mangfold, samt bruke sin handelspolitiske makt til å fremme importerte produkter og verdikjeder som ikke involverer avskoging og skogsødeleggelse. Det har vært diskusjon i EU om Mercosur-avtalen, handelsavtalen med Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay, vil føre til mer avskoging i Sør-Amerika. Derfor har EUs medlemsland ikke ratifisert den. EU arbeider nå med å utrede hvordan avtalen kan bidra til å stoppe avskoging i Sør-Amerika.