EUs 60-årsdag ble feiret over hele Europa

Lørdag 25. mars ble EUs 60-årsdag feiret i stor stil over hele Europa. Også i Oslo dukket mange opp på markeringen, som ble holdt foran Stortinget.

Over hele Europa ble 60-årsjubileet for signeringen av Romatraktaten markert. Her fra den italiensk hovedstaden. Foto:  Nicola Vallinoto, Flick CC

Over hele Europa ble 60-årsjubileet for signeringen av Romatraktaten markert. Her fra den italiensk hovedstaden. Foto: Nicola Vallinoto, Flick CC

Oppslutningen om EU er stor i de aller fleste medlemslandene, selv om den har vært noe synkende de siste årene. På 60-årsdagen for signeringen av Romatraktaten kom EU-støtten virkelig til syne. I byer som Berlin, Roma, Warszawa og Edinburgh ble det holdt markeringer, hvor mange tusen mennesker deltok.

Markering foran Stortinget
Også i Norge var det mange som brukte dagen til å vise sin støtte til europeisk samarbeid. Sammen med en rekke andre organisasjoner stod Europabevegelsen bak markeringen «Sammen om Europa, mot populisme!», som ble holdt foran Stortinget. Der fikk de fremmøtte blant annet høre appeller av EU/EØS-minister Frank Bakke-Jensen og Oslos varaordfører Khamshajiny Gunaratnam.

Bakke-Jensen påminte tilhørerne om Romatraktatens viktighet og at land som står sammen får til så mye mer enn land som står alene. Han la også vekt på at samarbeidet må utvikles videre, for å møte innbyggerens forventninger og behov. Ministere påpekte at dette er en jobb også Norge må være med på.

Varaordfører Gunaratnam fokuserte på at vi må se tilbake på de som for 60 år siden valgte samarbeid, og ta lærdom av det de fikk til. Særlig sett i lys av den nasjonalistiske oppblomstringen i Europa mente hun dette er viktig i dag.

Her kan du se bilder fra markeringen i Oslo.

Titusener tok til gatene i London og Warszawa
I Storbritannia fikk markeringen en ekstra dimensjon. Landet vil onsdag 29. mars formelt informere de EU og de andre medlemslandene at de vil forlate unionen. Med dette som bakteppe ble det i flere byer holdt markeringer til støtte for EU og mot Brexit. Ikke overraskende var oppmøtet størst i London, der titusener av mennesker tok til gatene for å si sin mening om den planlagte utmeldingen.

I Polens hovedstad Warszawa var det også et meget godt oppmøte. Dette er imidlertid ikke første gang polakker har gitt sin støtte til EU. I takt med at den sittende regjeringen i landet har strammet inn demokratiske rettigheter, har folket tatt til gatene for å gi trykk for sin tro på unionen og europeisk samarbeid. På helgens markering var nok en gang flere tusen mennesker samlet i hovedstaden. Deres budskap var tydelig: Polen hører hjemme i et demokratisk europeisk fellesskap!

You may also like...