Europaparlamentet har fått ny president

Etter fire runder med avstemning ble det i går kveld klart at det var italieneren Antonio Tajani som ble valgt til ny president i Europaparlamentet.

I går gikk medlemmene i Europaparlamentet til valgurnene for å bestemme hvem som skulle bli deres nye president. Den avtroppende presidenten er den tyske sosialdemokraten Martin Schulz, som i november kunngjorde at han ikke ville stille til valg for en tredje periode som Europaparlamentets leder.

Parlamentsmedlemmene er direkte valgt av befolkningen i det landet de representerer gjennom en folkeavstemning hvert femte år. EUs 28 medlemsland velger tilsammen 750 parlamentsmedlemmer, basert på en fordeling relativ til størrelsen av landenes befolkning.

Rundt klokken ni i går kveld (17. januar), etter fjerde runde med avstemning, var vinneren klar. Italieneren Antonio Tajani fra den konservative gruppen Det europeiske folkeparti (EPP) gikk av med seieren med 351 stemmer. EPP er Europaparlamentets største politiske gruppe med 217 medlemmer fra 27 ulike EU-land.

Antonio Tajani  Foto: Wikipedia.com

Antonio Tajani
Foto: Wikipedia.com

Tajani har vært storfavoritt til å vinne valget. Da partigruppen ALDEs leder Guy Verhofstadt i går trakk sitt kandidatur og støttet opp under Tajani ble dette favorittstempelet enda sterkere. Verhofstadt uttalte at gruppen valgte å støtte Tajani slik at de sammen kunne stille sterkere mot de anti-europeiske partiene som også finnes i parlamentet.

Det var også fem andre kandidater til stillingen, men Tajanis eneste virkelige konkurrent var en annen italiener ved navn Gianni Pittella som representerte Det progressive forbund av sosialister og demokrater (S&D).

Hvem er så den nye presidenten Antonio Tajani? Han har vært en av de fjorten visepresidentene i Europaparlamentet, samt tidligere transportkommissær og industrikommisær i Europakommisjonen.

Før han kom til Brussel har Tajani studert jus, vært offiser i det italienske luftforsvaret, samt jobbet som journalist og redaktør. Da var han blant annet spesialutsending i Libanon, Somalia og Sovjetunionen.

Etter at resultatet var klart i går kveld lovet Tajani å være en president for alle. De neste to og et halvt årene vil vise om Tajani klarer dette, samt å møte de utfordringene Europa står overfor.

Mer informasjon om valgresultatet finner du her.

You may also like...