Europadagen 2022

Mandag, 9. mai ble Europadagen 2022 feiret. I år var den viktigere enn noen sinne.

Robert Schuman møter til Europaparlamentets første møte 19. mars 1958.

9. mai 1950 presenterte Frankrikes utenriksminister Robert Schuman planen som leder til Den europeiske kull- og stålunionen, som ble forløperen til dagens EU. Siden har EU utpekt 9. mai til Europadagen, som markeres årlig.

På Europadagen feires europeiske verdier som fred, frihet og demokrati, samt europeisk samarbeid på tvers av landegrenser. Dagen var i år ekstra spesiell. Freden på kontinentet er brutt, og et suverent land er brutalt angrepet og invadert av et autoritært regime som står i direkte opposisjon til alle verdiene vi europeere holder høyt. Det er viktigere å stå sammen for fred, frihet og demokrati nå enn noensinne.

EU og europeisk samarbeid fortsetter å være en motvekt til de stadig økende autoritære og illiberale kreftene i verden.

Svein Roald Hansen mottar Europaformidlerprisen.

Europadagen ble i år markert av Europabevegelsen over hele landet. I Oslo var det invitert til feiring på Månefisken på Sagene. Her ble også årets Europaformidlerpris delt ut av Europabevegelsens leder, Heidi Nordby Lunde. Prisen gikk i år til tidligere stortingsrepresentant, Svein Roald Hansen. Han var leder av Europabevegelsen mellom 2003 og 2009 og statssekretær ved statsministerens kontor da EØS-avtalen ble underskrevet i 1992.