Europa samles mot terror

TerrorismeTo drept i to angrep på lørdag ettermiddag og natt til søndag. – Et angrep mot hele Danmark, sier statsminister Helle Thorning-Schmidt. De drepte er filminstruktøren Finn Nørgaard og vakt ved en synagoge Dan Uzan.

Kort tid etter det siste angrepet ble Omar Abdel El-Hussein, den antatte gjerningsmannen, skutt og drept av politiet. Københavnpolitiet har også arrestert to personer, som foreløpig er siktet etter straffelovens bestemmelser for medvirkning til drap, og ikke for medvirkning til terrorisme, ifølge den danske avisen Berlingske.

I en pressemelding opplyser politiet at de to er siktet for «med råd og gjerninger ha hjulpet gjerningsmannen i forbindelse med skuddattentatene i Krudttønden og i Krystalgade», skriver Aftenposten.

Europa svarer trusselen
Ytringsfriheten er truet i hele Europa, sier Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, og legger vekt på at man må stå sammen mot trusler mot grunnleggende menneskerettigheter. Et syn som får støtte fra EU-president Donald Tusk, som tar til ordet for ytterligere bekjempelse av ekstremisme og terrorisme.

Angrepene i helgen kan ses på som en bekreftelse av riktigheten for de tiltak EU-toppmøtet vedtok torsdag 12. februar. I respons for blant annet terrorangrepet mot Charlie Hebdo i Paris i januar er følgende tiltak mot terror vedtatt:

  • Styrkning av utvekslingen av etterretningsdata mellom medlemsland
  • Sterkere grensekontroll av Schengenområdets yttergrenser
  • Felles tilganger til databaser av mistenkte terrorister
  • Motarbeide radikale krefter på internett

Europaparlamentet blokkerte i 2014 EU-lovgivning som skulle sikre overlevering av flypassasjerdata, men snudde før toppmøte i forrige uke.

Les mer hos EurActiv og EUObserver

You may also like...