Europa på bristepunktet – bryr vi oss egentlig?

Velkommen til Europacafe 30. august kl 18 på Litteraturhuset. Her møtes Thorvald Stoltenberg (Ap), Sandra Bruflot (nestleder i Unge Høyre) og Ole Martin Slyngstadli (sentralstyremedlem i AUF) til generasjonssamtale om Europa. Rekker du ikke komme kan du følge med på nett!

I snart ti år har Europa gått fra den ene krisen etter den andre. Økonomiene har strammet til, arbeidsledigheten økt, tilliten er på et lavmål og sosial uro øker. I flere land har ytterpartier og ekstreme holdninger fått fotfeste, og nasjonalismen er på fremmarsj.

Har man ikke tatt lærdom av etterkrigstidens Europa?

Europacafe 4

I en generasjonssamtale får vi høre Thorvald Stoltenberg, Sandra Bruflot og Ole Martin Juul Slyngstadli  fremme ulike perspektiver om det egentlig er behov for europeisk samarbeid og sine ideer om hvilket Europa man vil ha – om hvilke muligheter en har behov for i «mulighetenes Europa» og hvilke utfordringer en vil møte og hvilket ansvar en er villig til ta.

Nestleder i tankesmien Agenda, Kaia Storvik (@KaiaStorvik), leder samtalen.

Europeisk samarbeid synes å gå sin vante ufortørnte gang gjennom en rekke av grå kompromisser styrt av Berlin, Paris, Roma, London og Brussel. Men for mange er europeiske politiske realiteter avkoblet fra folks hverdag og strabaser, fra kjas og mas – og folk har fått nok.

Gjennom to folkeavstemninger i 2016 har ulike europeere vist sin motstand. Nederlenderne sa i april nei til en europeisk samarbeidsavtale med Ukraina og i juni meldte britene seg ut av EU. Kritikken på mot ulike regjeringer og ikke minst mot Europakommisjonen og EUs virke er høylydt og vil ikke forsvinne med det første. Det er blitt vanskelig å forsvare europeisk samarbeid og forklare behovet for det.

Velkommen til Litteraturhuset tirsdag 30. august kl 1800 og delta i debatten. Meld din ankomst på Facebook

I panelet møter

  • Thorvald Stoltenberg – norsk diplomat og politiker for Arbeiderpartiet (AP). Han har vært utenriksminister i to perioder og forsvarsminister i én periode, og har etter den politiske karrièren blant annet vært president i Norges Røde Kors.
  • Sandra Bruflot – 1. nestleder i Unge Høyre (UH). – @sandrabruflot / @ungehoyre
  • Ole Martin Juul Slyngstadli – Sentralstyremedlem i Arbeidernes ungdomsfylking (AUF). –@oslyngstadli / @aufnorge

Rekker du ikke frem kan du følge med på streames og sende dine spørsmål og kommentarer direkte på twitter med #europacafe


You may also like...