To av tre nordmenn for EØS-avtalen

65,9 prosent ville ha stemt ja til EØS-avtalen om det var folkeavstemning i dag, ifølge en undersøkelse utført av Sentio for Klassekampen og Nationen. Det er den høyeste oppslutningen som noen gang er målt i Norge.

Det er gledelig at majoriteten av det norske folk ser hvor viktig avtalen er for Norges gode og sterke bånd ut til Europa. EØS-avtalen er vår absolutt viktigste avtale. Den sikrer oss tilgang til det EUs indre marked og gir samtidig hver eneste nordmann en rekke muligheter og rettigheter.

Fredrik Mellem, generalsekretær. Foto: Joakim Bjørnøy.

Samtidig som flere er positive til EØS, er også støtten til norsk EU-medlemskap på vei oppover. I undersøkelsen svarer 29,2 prosent at de ville stemt ja til EU. Det er den høyeste oppslutningen siden oktober 2010, skriver Nationen. Dette viser en positiv utvikling og at pila peker rett vei.

– Jeg skrev nylig i Dagbladet at EØS-debatten er død. Denne målingen viser at det er et stabilt og formidabelt flertall for EØS-avtalen. Det er også flertall blant alle partiers velgere unntatt Rødt. Det synes åpenbart at Norge ikke kommer til å ta noen skritt ut av den integreringsprosessen vi har vært en del av i snart 30 år. Norsk sjølråderett synes avgrenset til å skjerme nordmenn mot å smake på nederlandske og franske oster. Det er en mager begrunnelse for ikke å delta i forhandlinger og beslutningsprosesser i Europa. Vi må begynne å diskutere hvor rasjonelt det er å velge dette B-medlemskapet fremfor et medlemskap med fulle rettigheter. sier generalsekretær Fredrik Mellem.

Vil du bli med å jobbe for europeisk samarbeid? Meld deg inn i Europabevegelsen!