EØS med på reisen

Visste du at EØS-avtalen gjør ferieturen sømløs for deg som forbruker og reisende?

Innlegget sto på trykk i Drammens Tidende 29. juni.

EU har fjernet barrierer mellom land for å gjøre det lettere å reise og oppleve. Foto: Jonathan.vail

Sommerferien står for døren og mange nordmenn tilbringer deler av den i utlandet. Skal du reise til et av de 30 andre landene i EØS-området tar du som EØS-borger med deg en rekke rettigheter i bagasjen. EU har nemlig arbeidet for å fjerne barrierer mellom land for å gjøre det lettere å reise og oppleve. Her er tre eksempler:

  1. Husker du tiden da man skrudde av mobildata i utlandet for å unngå en kjemperegning ved hjemkomst? Inntil nylig tjente mobilselskapene store summer på reisendes mobilbruk i utlandet, men i 2017 fjernet EU alle ekstrautgifter knyttet til mobilbruk i utlandet. Det betyr at du står igjen med samme telefonregning uavhengig om mobilen brukes i Norge eller et annet EØS-land.
  2. Vet du hvilke rettigheter du har som flypassasjer? Dersom flyavgangen er forsinket eller innstilt, bør du sjekke Forbrukerrådets rettighetskalkulator for hva du kan kreve av flyselskapet. Ved forsinkelser kan du ha rett på mat og drikke eller hotellovernatting, og ved forsinkelser kan du få pengene tilbake. Rettighetene gjelder i og fra EØS-land. De gjelder også på flyvninger til EØS-land dersom du flyr med et flyselskap som er registrert i EØS.
  3. Er ditt europeiske helsetrygdekort fortsatt gyldig? Ta det med på reisen og det dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere dersom du er uheldig og blir syk eller skadet på turen.

Vi i Europabevegelsen tror på en verden der samarbeid løser problemer. Vi arbeider for et kontinent med fri bevegelighet og utstrakte rettigheter til alle innbyggere. I en samtid der oppleste sannheter står for fall og rettigheter strykes med et pennestrøk, er det verdt å kjempe for. Om samarbeid også kan føre til gratis mobilsurfing i utlandet er det en fin bonus.

Camilla Walstad

Camilla Walstad er prosjektmedarbeider for Europabevegelsens EØS-prosjekt.

You may also like...