Enkelt å reise

Å komme segMcDonnell_Douglas_MD-83,_Scanair_JP39120 til Spania tar tid. Etter at alt hjemme er klappet og klart må man ta en stinn buss ut til Fornebu. Billetten koster skjorta, og et Spanair-fly som har sett bedre dager rister hele veien. Ved ankomst møter man det grufulle synet… av passkontroll. Lang kø, i 40 °C, omgitt av svette mennesker.

smiey1smiey2

NEIDA
Det var 1986, det.

Nå er det 2016. Du trenger ikke stå i kø til passkontroll når du skal til land i Schengenområdet. Passfri reise er en av mange goder vi har fått gjennom EU, som vi nyter godt av i hverdagen. I tillegg koster det mindre. Flyreiser i Europa har blitt ca. 40 % billigere siden EU økte konkurransen i flymarkedet på 90-tallet.

Det er nå 15 år siden Norge ble med i Schengensamarbeidet, så da kan man forstå det dersom barn vokser opp uten å erfare passkontroll og hva en grense virkelig kan bety. Men for at deres barn igjen skal oppleve et enda mer grenseløst Europa kreves det iherdig kamp. Det er en kamp Norge står utenfor i dag; det som skjer med Schengen og Europa har vi så og si ingen innflytelse på.

Visste du at Schengen er truet?
Europa handler om mer enn Interrail og billig reise. Grunnen til at vi vil bygge ned grenser gjennom Schengen er ikke bare økonomiske. Det handler også om å bringe folk og kulturer nærmere hverandre, og å bli mer tolerante overfor hverandre. Men i det siste har fremmedfrykt, nasjonalisme og fiendtlighet fått gode levekår. Flyktningkrisen har gjort at flere og flere land i Europa har reist gjerder langs grensene sine. Europeiske land lukker seg, og Schengensamarbeidet trues.

I Europabevegelsen vet vi at det å holde folk ute i praksis er å lukke folk inne. Europa behøver mer enn noen gang at hver og en av oss sier ifra om hvilke verdier vi står for. Hvilke rettigheter og hvilket vern mennesker skal ha, enten de er fastboende europeere eller flyktninger. Vi tror på en verden hvor samarbeid løser problemer. Samarbeid som betyr knallharde kompromisser. Hvor alle er litt misfornøyde fordi de ikke fikk hele viljen sin, men hvor alle er enige om at felles løsninger er de beste.

Noen problemer er for store for enkeltland å løse alene. Det å stå sterkere sammen er hele grunnen til at EU finnes. Hvordan skal vi ellers kunne løse flyktningkrisen? Redusere fattigdom? Stoppe den globale oppvarmingen?

Om du er enig i at Norge, som andre land må sammen løse de grenseløse utfordringene bør du bli medlem i Europabevegelsen.

 

 

På reise i Europa

Det får da være grenser! – Eller får det det?I 15 år har du kunnet reise fritt i store deler av Europa.Les mer: http://www.europabevegelsen.no/enkelt-a-reise/Støtt Europabevegelsens arbeid for et grenseløst Europa.Bli med http://www.europabevegelsen.no/bli-medlem/

Publisert av Europabevegelsen Mandag 5. september 2016

 

You may also like...