Europabevegelsen Follo på førjulstur til Strasbourg

Årets førjulstur i regi av Europabevegelsen Follo gikk i år til et julepyntet Strasbourg, byen på grensen mellom Tyskland og Frankrike, der sentrale europeiske institusjoner ble plassert i årene etter krigen.

Av Kjell Opheim, leder av Europabevegelsen Follo.

Det ble noen svært interessante dager: Først en dag i Europaparlamentet, der vi fikk et eksklusivt møte med Eva Joly. Det ble en times engasjert foredrag om aktuelle saker på den europeiske dagsorden, med korrupsjon, kameraderi, flyktningproblematikk og kampen mot skatteparadisene som sentrale emner. Deretter fulgte en times opphold på galleriet i Europaparlamentets plenumssal, der vi kunne følge en debatt om dissidenter i Russland og Brasil.

Kjell Opheim, leder i Europabevgelsen Follo, og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

Kjell Opheim, leder av Europabevgelsen Follo, og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

Dagen etter gikk turen til Europarådet. Der hadde vi først en times orientering av ambassaderåd Åsmund Eriksen fra den norske delegasjonen, og deretter fikk vi en time sammen med Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland. Han fortalte først om det omfattende reformarbeidet han hadde fått gjennomført, som på flere måter hadde gjort Europarådet relevant igjen. Deretter kommenterte han aktuelle europeiske problemstillinger, som Tyrkia, Ukraina, Russland, Romania og Bulgaria for å nevne noe. Det tette samarbeidet mellom EU og Europarådet ble også sterkt understreket. Da de øst-europeiske landene skulle bli med i EU, var det spesialister fra Europarådets 2000 ansatte som hjalp landene med å få demokratiske institusjoner og lovverket på plass! Jagland var bekymret for utviklingen i Europa, men sa at Europarådet var den eneste som hadde et konkret pressmiddel, siden alle land er medlem og må forholde seg til den europeiske menneskerettsdomstolen, med unntak av Hviterussland.

På lørdag hadde vi en meget vakker tur til kjente og pittoreske byer langs vinruten i Alsace, og etter det kunne vi ta del i julemarkedet i Strasbourg, som er kåret til Europas flotteste, flere år på rad!