De fleste europeere vil bli i EU

Det viser Europaparlamentets Eurobarometer som har intervjuet over 27 000 EU-borgere. 

69 prosent av respondentene mener at EU-medlemskap har vært fordelaktig for deres hjemland. Sist gang EU hadde så stor støtte var etter Berlinmurens fall i 1989.


Foto: European Parliament

Innbyggerne i Irland, Luxembourg, Tyskland og Sverige er mest positive til EU. I Sverige har aldri oppslutningen til EU vært så høy som nå; hele 9 av 10 svensker ønsker at landet forblir i EU. Engasjementet rundt Europaparlamentsvalget er også stort, og majoriteten av svenskene har sagt at de vil stemme ved valget.

Det er også stort ønske blant resten av EUs borgere om å bli i EU. 7 av 10 sier at de vil stemme for å bli dersom det skulle bli holdt folkeavstemning om EU-medlemskap i deres hjemland. Til og med i Tsjekkia, Storbritannia og Italia ønsker flertallet å bli værende i unionen. Kun 37 prosent av britene ønsker brexit, mens 45 prosent vil bli i EU.

Kaoset rundt brexit er en del av forklaringen til EUs økte oppslutning. Det har bidratt til bevisstgjøring om hva EU-medlemskap innebærer for folk flest, og de aller fleste europeere ser flere fordeler enn ulemper. Det er høy fart i europeisk økonomi og relativt lav arbeidsledighet i Europa.

Også i Norge er støtten til norsk EØS-medlemskap stor. I en meningsmåling utført av Sentio i november 2018 svarte 60 prosent av de ville stemt ja til EØS om det hadde blitt avholdt en folkeavstemning. Kun 21 prosent av de spurte sier nei til EØS-avtalen. Oppslutningen rundt avtalen er på sitt høyeste siden Sentio startet med jevnlige EØS-undersøkelser i 2011.

– I Norge har mange glemt at EU har sørget for at vi har reisefrihet overalt i Europa. Vi kan gifte oss og stifte familie hvor som helst, vi kan ta med oss velferdsstaten overalt hvor vi reiser og vi kan roame med mobil, sier Europabevegelsens generalsekretær Fredrik Mellem.

De største utfordringene land står ovenfor i dag er internasjonale. Migrasjon, terror og klimaendringer er grenseoverskridende og løses best i samarbeid – på et overnasjonalt nivå. Dette er noe som de fleste europeere er bevisste på – og som kan forklare EUs stigende oppslutning.