Besøk hos European Movement Ireland

European Movement Ireland feirer 50 år for irsk EU-medlemskap. Vi har snakket med dem om det, og om brexit, Ukraina og Norges forhold til EU.

Fredrik Mellem, generalsekretær i Europabevegelsen, besøkte tidligere denne måneden European Movement Ireland i Dublin. Sammen med resten av irene feirer de for tiden 50 år som EU-medlemmer. Oppslutningen om medlemskapet er stadig svært høy blant folket, og i en av de siste meningsmålingene klokket ja-siden inn på hele 88 prosent. European Movement Irelands leder, Noelle O Connell stilte opp til en samtale med Mellem om blant Norges forhold til EU, om Ukraina, og om forholdene på øyen Irland i tiden etter brexit.

Situasjonen på øyen Irland er spesiell i tiden etter brexit. Skilsmissen mellom EU og Det forente kongeriket Storbritannia og Nord-Irland (UK), trakk i praksis kun øyen Storbritannia ut av EU. Gjennom den såkalte «Nord-Irland-protokollen» er Nord-Irland for alle praktiske formål fremdeles med i EUs fellesmarked. Dermed kan de nesten 13 000 daglige passeringene av lastebiler og varebiler fortsette uten stans og friksjon ved grensen på øyen. På den måten får Nord-Irland «the best of both worlds», med en fot i det europeiske fellesmarkedet og en i det britiske hjemmemarkedet, og det er tydelig hvilke fordeler dette bringer med seg: Nord-Irland utkonkurrerer nå resten av UK økonomisk.

 

You may also like...