Bare ett realistisk alternativ

Norge og EUI 2012 vedtok Nei til EU (NTEU) «Ut av EØS» som sitt satsningsområde og lanserte 8 alternativer til EØS-avtalen. 7 av dem var helt urealistiske.

Kommentar av Johnny Olsrud, leder av EB Vestfold, på trykk i Telemarksavisa 17. Feb. 2015

I intervjuer og leserbrev i flere aviser har lederen i NTEU, Kathrine Kleveland, redusert alternativene til kun ett: en handelsavtale. Og den bør ligne på den EU allerede har med Sveits og Sør-Korea, mener hun. Tror hun på dette selv?

Det er helt urealistisk å tro at EU vil inngå en ”Sveits-avtale” med enda et land. EU er lut lei av å bruke krefter på Sveits hver gang verden forandrer seg og vil ha landet til å gå over til en dynamisk EØS-lignende avtale. Derfor er det mildest talt lite troverdig at EU skulle innvilge søkkrike Norge å inngå en slik a la carte-avtale.

Og Sør-Korea – på den andre siden av kloden? EU har forresten en handelsavtale med Mexico også. Kleveland lar være å nevne den.

NTEU og Europabevegelsen er enige om at EØS-avtalen med sitt demokratiske underskudd ikke er den ideelle løsningen for Norges samarbeid med EU.  Men et knepent flertall valgte i 1994 å ikke være med der hvor viktige saker, som angår Norge, drøftes og beslutninger tas. Da er det er bare ett realistisk alternativ til EØS-avtalen: fullt medlemskap.