Valg 14. september – hvem vil stemme?

På europacafe 25. august satte Europabevegelsen demokrati, valgdeltagelse og innvandring til debatt. Mangfoldet av innvandrere gir seg uttrykk i kulturelle forskjeller både i sine egne hjemland og i Norge.

Innvandrere kommer fra et mangfold av ulike land og det er vanskelig å anse innvandrere som en enkeltgruppe i Norge. Det er heller ikke like lett for alle å overføre sitt hjemlands politiske system, kultur og partilandskap til Norge, og følgelig kan også dette få konsekvenser for hvordan ulike grupper engasjerer seg i det norske samfunnet, blant gjennom valg.

PrintHvordan er stemmer de forskjellige innvandrerne i Norge? Hvor store forskjeller er det i de demokratiske kulturene i Europa?

På møte 25 august presenterte Øyvin Kleven tallenes tale fra SSBs valgstatistikk. Her kan du lese hans rapport om valgdeltakelsen blant personer med innvandrerbakgrunn.

Til debatten satte vi sammen et panel av politikere fra forskjellige land som stiller til valg ved lokalvalget i Norge i år. I panelt var:

  • Gülay Kutal – SV-politiker i Oslo og opprinnelig fra Tyrkia
  • Rebekka Borsch – Venstre-politiker i Røyken, Buskerud og opprinnelig fra Tyskland
  • Aga Sadlowska – Høyre-politiker i Oslo og opprinnelig fra Polen

Debatten ble ledet av Jan Erik Grindheim, leder av Europabevegelsen og debatten ble streamet av Tor Torgersen.

Se opptak fra debatten her.

Kirsti Methi

Generalsekretær i Europabevegelsen. Twitter: @kirstimethi

Les også