fbpx

Nye EU-kommissærer

Dette er den nye Europakommisjonen. Den består av 13 kvinner og 14 menn. Hvis de blir godkjent av parlamentet, kan de tre inn i sine poster 1. november.

Foto: Europakommisjonen

Påtroppende kommisjonspresident Ursula von der Leyen presenterte 10. september kandidater til den nye Kommisjonen. Åtte av kommissærene får status som visepresident, mens tre av disse blir administrerende (ledende) visepresidenter med tyngre ansvarsområder. «Klima og digitalisering er de to store transformasjonskreftene i vår tid», sa von der Leyen under presentasjonen.

Den nederlandske sosialdemokraten, Frans Timmermans, er utnevnt til å bli en av kommisjonens tre administrerende visepresidenter. I tillegg blir han kommissær for klima, som blir en av de store prioriteringene til EU fremover. Timmermans skal lage en europeisk grønn plan for hvordan Europa kan bli klimanøytralt innen 2050.

EUs stjerne, Margrethe Vestager fra Danmark, blir forfremmet. Under Jean-Claude Junckers kommisjon var Vestager konkurransekommissær. Hun gjorde seg kjent og populær (blant enkelte) for å gi store bøter til amerikanske teknologigiganter. Dette fikk blant annet Google, Facebook, Amazon og Apple kjenne på. Vestager har nå blitt belønnet for arbeidet, og er utnevnt til administrerende visepresident med ansvar for digital økonomi – for å «forberede Europa på den digitale tidsalder». I tillegg vil hun fortsatt ha hovedansvaret for konkurransepolitikk.

Også latviske Valdis Dombrovskis blir administrerende visepresident, med ansvar for finans og økonomi. Han har tidligere vært statsminister i Latvia, og har de siste fem årene vært visepresident i Kommisjonen og kommissær for euro og dialog mellom arbeidslivets parter.

I juni ble det klart at spanske Josep Borrell overtar som utenrikssjef etter Federica Mogherini. Borrell er en spansk sosialdemokrat med lang fartstid fra politikken, og er i dag utenriksminister i Spania.

Phil Hogan fra Irland blir EUs nye handelskommissær. De fem siste årene har han vært kommissær for landbruk. Med handel som nytt og viktig ansvarsområde, vil en av Hogans oppgaver være å forhandle frem en handelsavtale med Storbritannia. Hogan er en uttalt brexitmotstander, noe britene sannsynligvis vil merke under forhandlingene.

Grekeren Margaritas Schinas er utnevnt til visepresident med ansvar for beskyttelse av europeisk levevis – det vil si for migrasjon og grensekontroll. En av EUs store utfordringer er å håndtere de tusenvis av flyktninger og migranter som har ankommet Europa de siste årene. Schinas har en tøff oppgave foran seg når han skal finne en måte å håndtere flyktningstrømmen på, og ikke minst omfordele de mange flyktninger som er strandet på den greske øya, Lesvos.

Kroatiske Dubravka Suica blir visepresident med ansvar for demokrati. Slovakeren Maros Sefcovic går fra å være visepresident med ansvar for energi, til visepresident for relasjoner og fremsyn. Hans mål er å bekjempe det tungrodde byråkratiet i EU.

Ungarn og Polen må være på vakt fremover for tsjekkiske Vera Jourova. Hun blir nemlig visepresident for verdier og gjennomsiktighet. Det betyr at hun får hovedansvar i å passe på at medlemslandene overholder EUs grunnleggende rettsstatsprinsipper og demokratiske spilleregler. Jourova vil samarbeide tett med belgieren, Didier Reynders, som blir kommissær for rettslige anliggender.

Østerrike får hovedansvar for budsjett og administrasjon. Johannes Hahn er mannen som skal lede forhandlingene om EUs kommende syvårsbudsjett. Der skal medlemslandene bli enige om hvordan regningen skal betales og hvor stor den skal være.

Kypros får ansvar for helse, med Stella Kyriakides i spissen. Helena Dali fra Malta blir kommissær for likestilling. Hun har erfaring som skuespillerinne og skjønnhetskonkurrent, og som EU-minister.

Til tross for Italias problematiske økonomi, får italieneren Paolo Gentiloni ansvar for EUs økonomi. Fra Frankrike blir Sylvie Goulard kommissær for det indre marked, samt forsvarsindustri og romfart. Hun har tidligere vært forsvarsminister i Frankrike, og får nå i oppgave å bygge ut og styrke det europeiske forsvarssamarbeidet. Det kommer ikke som en overraskelse at Frankrike får denne oppgaven, ettersom president Emmanuel Macron har vært tydelig på at han ønsker et sterkt og uavhengig EU som kan beskytte europeere mot farer utenfra.

Kadri Simson fra Estland blir energikommissær. Hun vil jobbe tett med klimakommissær Timmermans for å samordne klima- og energipolitikken i EU. Timmermans vil få i oppgave å legge målene og stake ut kursen, og Simson skal levere energipolitikk som bygger opp under denne.

Utover energi og klima, er også havmiljø blitt et viktig satsingsområde for EU. Virginijus Sinkevicius fra Litauen blir kommissær på dette området. Blant hans ambisjoner er å forebygge overfiske og redusere plastforurensning i havet.

Norges nærmeste nabo, Sverige, får ansvar for indre anliggender og Schengen. Svenskene håpet på arbeidsliv, men det gikk til Nicolas Schmit fra Luxembourg. Schmit har som mål å innføre en minimumslønn i hele EU. Om han får det til gjenstår å se.

Polske Janusz Wojciechowski overtar Phil Hogans post som landbrukskommissær. Ungarn får hovedansvar for naboskapspolitikk og utvidelse. Mens finske Jutta Yrpilainen får ansvar for internasjonalt partnerskap.

Storbritannia nominerte ingen kandidater til den nye kommisjonen, ettersom planen er å forlate EU 31. oktober. Dersom brexit utsettes nok en gang, er det stor sjanse for at den britiske diplomaten, Julian King, må sitte som kommissær frem til britene faktisk går ut av EU. King tok over som Storbritannias Europakommissær i 2016, og har sittet med ansvar for sikkerhetsunionen. Britene vil beholde den gamle posten frem til de er ute av EU. Heldigvis har ikke denne posten noen særlig store oppgaver.

Portugal får hovedansvar for reformer, og sloveneren Janez Lenarcic blir kommissær for krisestyring. Romania får ansvar for transport, mens Bulgaria får ansvar for innovasjon.

Den nye Europakommisjonen signaliserer tydelig hva som er, og blir, EUs prioriteringer fremover. Klima og energi blir helt klart et av de viktigste områdene, men også forsvar og digitalisering. Von der Leyen gjorde det klart at EU skal styrke sin geopolitiske posisjon slik at Europa klarer å stå opp mot Kina, Russland og Trumps USA.

fake rolex