Lederskifte i UK Labour

I Storbritannia hadde det britiske arbeiderpartiet Labour nylig valg av ny leder. Kandidaten som vant var Jeremy Corbyn, et navn som var inntil nylig var ukjent for de fleste briter. Men han har raskt blitt et kjent navn og det snakkes om «Corbynmania».

Corbyn er kontroversiell på grunn av sin klare og sterke venstrelente profil og noe uortodokse synspunkter. Han er blant annet for ønske å nasjonalisere av energiselskap og jernbanesystemet, at Storbritannia skal forlate NATO og at Irland og Nord-Irland skal slås sammen. Han er en sterk motstander av sparetiltakene som ble innført av David Cameron.

Mange advarte mot Corbyn før valget. David Cameron sa at Jeremy Corbyn var en trussel mot «our national security, our economic security and your family’s security».

Jeremy Corbyn er med andre ord en person som engasjerer. Han vant ledervalget for Labour med 59 prosent av stemmene og Labour opplevde en kraftig økning av nye medlemmer som ønsket å stemme på Corbyn som ny leder. Spesielt blant unge mennesker er Corbyn populær.

Jeremy Corbyn, leder av britiske Labour

Jeremy Corbyn,
leder av britiske Labour

Den nye Labour-lederen sies å være noe helt nytt. I løpet av de 30 årene han har vært parlamentsmedlem, har han ofte stemt imot sitt eget parti og markert seg som en veldig prinsippfast politiker og privatperson. Når hans kone ville sende sønnene til privatskoler, gjorde det ham så opprørt at ekteskapet endte.

Corbyn representerer et veldig tydelig skifte fra tidligere ledere i Labour. Han lever og bor veldig enkelt og sykler til arbeid hver dag. Han drikker ikke alkohol og har vært vegetarianer siden han var 20 år gammel. Hans politiske prinsippfasthet har gjort at han eksempelvis var den eneste Labour-representanten som stemte nylig imot et forslag om kutt i velferdsgoder.

Ifølge Matthew Deaves, Labour-medlem og aktivist, er dette noe av grunnen til hans popularitet:

– For de som stemte på ham, handler det om å ta «tilbake» partiet, sier Deaves. Det er mange av de som støttet ham som ønsker at partiet skal bli mer radikalt; gå imot sparetiltak og knytte seg tettere til fagforeninger. – De håper å vinne valget med å gi folk et klart alternativ til de konservative og inspirere de unge og sofavelgere, forklarer han.

Deaves er derimot meget skeptisk til framtiden:

– Jeg tror ikke vi kan vinne neste valg med Jeremy Corbyn som vår leder. Jeg frykter at valget i 2020 kan bli vårt dårligste valg noensinne. Vi har 5 lange år foran oss og Jeremy kan gjøre det bedre enn forventet, han har mange gode ideer. Men vi tapte valget tidligere i år på grunn av at folk ikke trodde at Ed Miliband var skikket til å være statsminister og vi fikk ikke folkets tillit når det gjaldt økonomi.

– Corbyn kommer ikke til å hjelpe oss på disse viktige områdene, sier Deaves oppgitt.

Corbyn har også tidligere vært meget skeptisk til EU og det knyttes stor spenning til hvordan han vil stille seg til den kommende folkestemmingen angående britiske medlemskap i EU.

– Den nye Labour-lederen har lenge markert seg som en sterk kritiker av EU. Men det er en veldig liten minoritet i Labour som vil at vi skal forlate EU, forklarer Matthew.

Corbyn har for såvidt endret holdningen litt og sagt at han vil se hvilke endringer David Cameron får til før han tar stilling til medlemskap. Deaves tror derfor at Labour ikke kommer til å ta noe offisielt standpunkt, men heller la medlemmene velge selv.

Når det gjelder muligheten for at Corbyn kan overtale velgerne, så tror ikke Matthew at det hjelper.  – Velgerne kan ende med å like ham, men de kommer ikke til å stemme på ham

Les også