fbpx

Historisk Wienervalg

Søndag 11. oktober stod det lokalvalg i Wien i Østerrike. Det ble et historisk valg på godt og vondt.

For sosialdemokratene og de konservative, som har styrt Østerrike siden andre verdenskrig, ble det utelukkende vondt. De oppnådde begge sine dårligste valgresultater noensinne i Wien.

Hva handlet valget om?
Innvandring var valgets store sak. Migrasjonskrisen har hatt stor påvirkning på det politiske landskapet i Østerrike og det har vært voldsomme og polariserende diskusjoner i media om migrasjon. Mange østerrikere har blitt skremt av det store antallet som kommer og det er stor skepsis mot å gi store antall migranter oppholdstillatelse i Østerrike.

Frihetspartiet, et høyrepopulistisk parti, har aktivt spilt på denne skepsisen og til stor grad presentert seg selv som det eneste partiet som vil ta tiltak for å stoppe migrantene. Det lønnet seg.

Valgets tapere
De østerrikske sosialdemokratene, som kan sammenlignes med Arbeiderpartiet i Norge, fikk 39,5 prosent av stemmene, som representere en nedgang på 4,7 prosent fra valget i 2010. Dette er svært dramatisk for sosialdemokratene.

Byen har lenge vært kjent som «røde Wien» og siden andre verdenskrig har partiet styrt byen uavbrutt og har i det store og det hele opplevd en oppslutning på rundt 45-60 prosent. Ved valget i 2005 fikk sosialdemokratene 49.09 prosent av stemmene.

Partiet har siden 2010 opplevd tap av stadig flere stemmer til Frihetspartiet. I det tradisjonelle arbeiderstrøket Simmering ble Frihetspartiet det største partiet for første gang ved dette valget. Simmering er et distrikt hvor sosialdemokratene har vært det største partiet uavbrutt siden stemmeretten ble innført 1919 og strøket blir ofte omtalt som sosialdemokratenes høyborg.

Like galt gikk det med de konservative, Österreichische Volkspartei, som tilsvarer Høyre i Norge. De opplevde et nærmest katastrofalt valg og fikk knappe 9.2 prosent. Dette tilsvarer en nedgang på 4.7 prosent fra valget i 2010. Et valg som allerede før valget i 2015, var det dårligste valget de konservative hadde opplevd noensinne i Wien med en oppslutning på rett under 14 prosent.

De store vinneren
Frihetspartiet har stor fokus på begrensing av innvandring, ble valgets store vinner og med det ble partiet det nest største partiet med 30,7 prosent av stemmene, en oppgang på 5 prosent fra forrige valg. De opplevde sitt beste valg i Wien og de nasjonale meningsmålingene etter valget viser at partiet nå er det største i Østerrike.

Det nyoppstartet partiet NEOS, som ligner på Venstre i Norge, gjorde det også et bra valg med 6,1 prosent av stemmene. De drev kampanje på en proeuropeisk plattform og argumenterte for økt solidaritet med migrantene og mellom medlemstater i EU.

 

Parlamentet i Wien

Parlamentet i Wien

Les også