fbpx

EU gjør reisen billigere

Hvorfor betale for mye?

Bruk av mobil for å surfe og sende bilder hjem har i mange år stort sett vært så dyrt at en egentlig lot være. Dette er det heldigvis snart slutt på her i Europa! Du har kanskje lagt merke til det allerede?

Man using his Mobile Phone outdoorEU har etter mye om og men klart å redusere roamingavgiftene. Fra og med i dag, 15. juni 2017, skal roamingutgifter helt bort, slik at du står igjen med samme telefonregning stort sett hvor enn i Europa du ringer og surfer på nett.

Det var altså ikke telefonselskapene som fant på at de skulle være billige i år. De visste at de måtte tilby billigere priser fra i dag, og så sitt snitt til å vinne litt oppmerksomhet…

Til forbrukernes beste

Det virkelige arbeidet har blitt gjort av forbrukerorganisasjoner og Europakommisjonen.

Telefonselskapene har lenge hentet ut enorm summer på at folk ringer på tvers av landegrenser. Selskapene ville sikre sine markeder mot konkurranse utenfra slik at de kunne hente inn større inntekter. Det har gjort at folk har vegret seg for å snakke i telefon over grensene og det å ringe på vanlig vis holdt nesten på å bli helt utdatert.

Det klareste eksemplet på det er Skype, og etterhvert Facetime og andre programmer og tjenester som bare bruker data og ikke teller som ‘ringing’ (så lenge du ringer Skype til Skype, altså). Slike tjenester kunne sende langt mer informasjon enn vanlig ringing, og til en brøkdel av prisen.

Forslag om tidsbegrensning vraket

Europakommisjonen la først frem et forslag om å begrense gratis roaming til 90 dager, men dette ble avslått. I det endelige forslaget er det ingen tidsbegrensning på hvor lenge du kan roame fritt. Hovedregelen er likevel at SIM-kortet man bruker skal komme fra det landet man bor i, eller som man i det minste har en stabil forbindelse til. Slik håper kommisjonen å unngå misbruk av regelen.

Hva har dette med Europabevegelsen å gjøre?

Nå får europeiske forbrukere det billigere og enklere. Sånt kommer ikke av seg selv. Det krever konstant arbeid for å finne felles løsninger. Europabevegelsen er en organisasjon som vil at europeiske land og folk skal fjerne ulikhetene og grensene mellom hverandre. Roamingavgifter er et godt eksempel.

Om 15 år kommer norsk ungdom til å prate på tvers av europeiske landegrenser med den største selvfølgelighet, slik ungdommen i dag opplever passfri reise. Vi i Europabevegelsen ønsker å ikke ta dette for gitt. Om dette er noe du er enig i bør du tenke på å bli medlem hos oss:

http://www.europabevegelsen.no/bli-medlem/

Les også