-Det er ikke så store forskjeller mellom partiene i Norge

Dobrila Radulovic har vært i Norge i nesten 20 år og som mange nordmenn vet hun ikke hva hun skal stemme enda.

Dobrila Radulovic

Dobrila Radulovic

Dobrila Radulovic (46) kommer opprinnelig fra Serbia og kom til Norge i 1998 etter hun ble ferdig med utdanningen som sivilingeniør. -Muligheter for å få jobb som sivilingeniør innen elektronikk i Serbia var begrenset, slik at jeg bestemte meg for å søke jobb i Norge. Jeg fikk tilbud av Nera i Bergen, returnerte til Beograd og ventet på å få arbeidstillatelse. Pakket alt og begynte livet i Bergen, hvor jeg har bodd siden, sier Dobrila.

Dobrila var ikke aktiv i noe politisk parti i hjemlandet sitt, men hun deltok aktivt i studentprotestene mot Milosevic’s regime i 1990. -Jeg var ikke medlem av noe parti, men jeg var og er antikommunist, forklarer Dobrila.

Hun synes ikke det er så store forskjeller på partiene i Norge, bortsett fra noen skandaler og uheldige utsagn, så er de fleste partiene ganske omgjengelige. Det som gjør Norge litt unikt i dag er oljenedturen, men det kan ikke sammenlignes med problemene Serbia har opplevd i nyere tid og kanskje like viktig opplever i dag.

-Serbia mistet 1,2 millioner mennesker i første verdenskrig og muligens opptil en halv million mennesker under andre verdenskrig. For ikke å nevne Jugoslavia-krigene, flyktningene som kom fra andre republikker under krigene, økonomiske problemer og 50 år under kommunistisk regime, nevner Dobrila.

-Det er viktig å stemme, politikerne er våre representanter som styrer landet på forskjellige nivåer, vi gir dem rett til å bestemme for oss. Lokalvalg er mye enklere, siden temaer som differensierer partiene er mye nærmere hver enkelt. Jeg ble overrasket når resultatet på en valgtest scoret høyt FrP, men jeg tror ikke jeg stemmer på de, sier Dobrila.

Uansett så synes hun det er viktig at alle stemmer. For henne er det barna sin framtid som er primær motivasjonen for at hun stemmer. Det er viktig at de skal ha gode utdanningstilbud og mulighet til å finne arbeid. Hun planlegger å stemme i år så vel som de neste årene. -Det er viktig å ta ansvar delegere ansvar til noen som du tror på, ifølge Dobrila.

Det er nok utfordrerne for mange utlendinger å finne ut hvem de skal stemme på når de kommer til Norge, spesielt på grunn av språk. Men det er i grunn helt naturlig. Slik tar nok litt tid. -Men media dekker valgene godt, det læres mye på skolen, slik at jeg vet ikke om det er behov for mer, sier Dobrila. -Det som kan gjøres bedre er kanskje er økt diskusjoner med folk rundt deg eller på sosiale medier. At det blir brukt tid til å forstå bedre og bli bedre forstått.

Les mer om valget i Norge

Les også